Flere og flere forgiftes: Dansk gade-kokain når 90'er-niveau i renhed

Renheden på det kokain, politiet konfiskerede på gaden sidste år, var på 67 procent i snit. En tredobling fra 20 procent i 2015.

Danske ambulancer og lægebiler måtte i 2020 rykke ud til 544 personer, der var blevet kokainforgiftet. Det er mere end en fordobling fra 229 udrykninger i 2014. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

De danske lægebiler og ambulancer må oftere og oftere rykke ud med blå blink til borgere, der er blevet forgiftet af kokain.

Faktisk er antallet af borgere, der er blevet behandlet for en kokainforgiftning mere end fordoblet siden 2014, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

I 2014 blev 229 mennesker behandlet for en forgiftning, men i 2020 havde 544 personer indtaget kokain, der endte med at forgifte dem.

En forgiftning er ikke til at spøge med, forklarer Allan Bach, der er cheflæge for ambulancer og akutlægebiler på Præhospitalet i Region Midtjylland og selv er kørt ud til folk med kokainforgiftninger.

- Folk er psykisk og motorisk urolige, nogen er blevet hallucinerende, andre er blevet psykotiske eller paranoide. I de allerværste tilfælde ender det med, at dem, der har taget kokain, får hjertestop, siger Allan Bach.

Dansk gade-kokain når 90'er-niveau i renhed

Den markante stigning i antallet af behandlinger for forgiftning er sket, mens kokainen er blevet renere.

Siden 2015 er renheden - og dermed kokainens styrke - mere end tredoblet fra omkring 20 procent til 67 procent i 2021.

Et niveau af kokain-renhed, man sidst så i Danmark, da Oasis toppede hitlisterne med "Wonderwall" i 1995.

Det fortæller Christian Lindholst, institutleder på Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet, som analyserer de stoffer, politiet konfiskerer.

- Det er en ret markant stigning i renheden, siger han og påpeger, at samme niveau af renhed ikke er set i Danmark siden midten af 1990'erne.

Stoffet bliver altså i mindre grad blandet op med ting som kreatinpulver, knuste hovedpinepiller, koffein eller andre tilsætningsstoffer.

- Igennem en årrække har vi observeret flere og flere prøver med kokain, hvor man egentlig bare får stoffet helt ufortyndet fra Sydamerika, siger Christian Lindholst.

Renere kokain betyder stærkere kokain, og en del tyder på, at det er sværere at vriste sig ud af en afhængighed af stærk kokain.

- Set fra et sundhedsforebyggende perspektiv er det ikke så godt, at stofferne bliver renere, for vi ser en tendens til, at flere unge søger hjælp for at komme ud af et kokainmisbrug. Det falder sammen med stigningen i renheden, siger Christian Lindholst.

Han mener, det er påfaldende at kokainens renhed og den stigende brug for misbrugsbehandling stiger i samme periode, men understreger, at det er svært at drage en direkte parallel mellem de to tendenser. Han fortæller, at han baserer sig på Sundhedsstyrelsens data om unge i misbrugsbehandling.

Institutlederen fortæller dog, at renheden i stofferne stadig svinger meget - fra 14 procent og helt op til 90 procent.

Chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kari Grasaasen peger også på, at den stærkere kokain samt den svingende renhed er medvirkende årsag til, at flere og flere får en kokainforgiftning.

- Det er farligt, når stoffet er stærkere, for man risikerer i højere grad en forgiftning. Variationen betyder også noget, for du ved jo reelt ikke, hvor stor styrken er, når du tager det, siger hun.

Udover den renere kokain nævner Kari Grasaasen også en generel stigning i brugen af kokain som årsag til de mange forgiftninger.

Politiet: Renhed bruges som salgstrick

Når Østjyllands Politis specialpatrulje er på narkokontrol i nattelivet, støder de oftere og oftere på østjyder, der har taget en euforiserende opkvikning med i baglommen.

Det samlede antal beslaglæggelser af kokain er nemlig stigende i politikredsen, fortæller Lennart Rosenberg Glerup, der er afdelingsleder i specialpatruljen.

- Vi kan godt se, at der er mere kokain til stede i de forskellige områder, hvor vi kommer. Der er flere folk, som har kokain på sig, så vi har flere af de mindre beslaglæggelser, siger han.

Anders Wølke er bachelor fra Aarhus Universitet. Han har ikke selv prøvet kokain, men vurderer, at en ung i Aarhus ville kunne skaffe en pose med det hvide pulver inden for 10-15 minutter. (© (c) privatfoto)

I Aarhus er bachelor i international virksomhedskommunikation i spansk, Anders Wølke, til fest med sine venner i Botanisk Have.

Han understreger, at han aldrig selv har brugt kokain, men genkender godt politiets billede af en stigende tilgængelighed af det ulovlige stof.

- I Aarhus er det relativt nemt at skaffe kokain. Det er nemt at få fat på, og der er af og til nogen, der henvender sig til os unge, når de kan se, der er fest. Har man telefonnummeret, så bliver det leveret på 10-15 minutter, siger han.

Østjyllands Politis egen tese er, at den høje renhed i kokain, der fås på gaden, også virker som et salgstrick for byens pushere.

- Vi har en teori om, at man slår på kvaliteten. På den måde foregår der også en kamp på markedet om at have den bedste kvalitet af det, der sælges, siger Lennart Rosenberg Glerup.

I 2021 var udgjorde kokain 16 procent af de stoffer, politiet beslaglagde i Østjylland. På førstepladsen ligger hash, som udgjorde 60 procent af beslaglæggelserne.