Flere og flere private vindmøller bliver fældet

Velfungerende ældre møller bliver taget ned, fordi ejere får mindre for kilowatt-timerne.

187 vindmøller blev sløjfet sidste år. Lavere afregningspriser for strøm får ejerne til at pille flere og flere møller ned. (ARKIVFOTO) (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Flere og flere private ejere af vindmøller vælger at pille møllerne ned.

Tal fra Energistyrelsen viser, at der i 2013 blev taget 47 møller ned. I 2016 var det tal steget til 187, og i år var der indtil begyndelsen af maj taget 77 møller ned.

De sidste par år har prisen på el nemlig været lav. Det betyder, at ejerne af møllerne får færre penge for den strøm, de leverer, og derfor bliver vindmøllerne en dårlig forretning.

John Langdal fra Hadsten har syv vindmøller stående på sit landbrug, og han er ikke i tvivl om, hvad der skal ske med dem, hvis de ikke længere giver nok overskud.

- Ting, der giver underskud på den løbende drift, skal og kan man jo ikke holde gang i, siger John Langdal.

Men det ærgrer ham. Vindmøllerne producerer nemlig stadig rigeligt med strøm.

- Jeg synes jo, at det er lidt ærgerligt for os alle sammen, at vi skal pille så mange velfungerende produktions-kilowatt ned, siger John Langdal.

Direktør i Vindenergi Danmark Niels Dupont mener, at politikerne burde omlægge beskatningen af strømmen, så det ikke længere er en dårlig forretning at have en vindmølle stående på sin grund.

- Politikerne har bestemt sig for, at vi skal have en grøn omstilling. Så er det kun et spørgsmål om, hvordan vi når det mål allerbilligst. Og når der er investeret i de vindmøller, så gælder det om at holde dem i gang længst muligt.

- Det er kun et spørgsmål om godt, grønt købmandskab, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk