Flere unge kvinder bliver vågekoner

- Døende falder fuldstændig til ro, når de mærker én, der holder dem i hånden, siger en af de ti unge, der arbejder frivilligt som vågekone hos Røde Kors Vågetjenesten i Aarhus.

-En person på 23 år kan være lige så moden som én på 33, mener lederen af Røde Kors Vågetjenesten i Aarhus, som er begejstret for, at flere unge vil sidde hos døende. (© DR)

Flere unge kvinder vælger at blive vågekone og sidde hos døende mennesker.

- Engang var jeg hammer bange for døden. Det er jeg ikke så meget mere - men selvfølgelig er det altid skræmmende, for man ved ikke, hvad der sker bagefter, siger den 22-årige jordemoderstuderende Jeanette Graversen.

Hun er en af de omkring 10 unge vågekoner under 30 år, der arbejder frivilligt hos Røde Kors Vågetjenesten i Aarhus.

Vågkone: Døende falder til ro, når man holder dem i hånden

- Det er ikke så mystisk mere, hvad der sker bag lukkede døre, når man skal til at dø, siger hun.    - Jeg har tit siddet ved døende mennesker, som var meget, meget urolige, men som falder fuldstændig til ro, når de mærker en, der holder dem i hånden. 

Leder af Røde Kors Vågetjenesten i Aarhus, Finn Ekenberg, er glad for, at flere unge bliver vågekone - de er med til at fjerne det tabuagtige ved døden.

- De er mere udadvendte og mere kommunikerende.

 Røde Kors-leder: Unge kan være lige så modne som ældreHan  mener ikke, det kræver en vis form for livserfaring for at hjælpe et andet menneske over i døden.

- Den største kvalifikation er, at det er modne, robuste mennesker, som tør være i det rum. En person på 23 år kan være lige så moden som én på 33, mener han.

Mange af de unge har en uddannelse inden for det sociale og bruger blandt andet arbejdet som vågekone for at have noget at skrive på deres cv.