Flertal vil have aldersgrænse på køb af lattergaspatroner

Kageværktøjet kan bruges til at opnå en farlig rus. Det vil S, DF og SF nu sætte en stopper for.

DR Østjyllands reporter fandt en morgen i juni 52 tomme lattergaspatroner alene på dette stykke af en sti i Frydenlund-kvarteret i Aarhus. (Foto: Gitte Kvist © Dr Østjylland) (Foto: © Gitte Kvist, Dr Østjylland)

Nu skal det være slut med, at unge under 18 år køber lattergaspatronerne for at bruge det som et rusmiddel.

Det mener Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF, der nu vil stille et forslag til Folketinget, fortæller Berlingske tirsdag.

Det østjyske folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen fra SF siger til DR Østjylland:

- Det er desværre sådan, at unge engang imellem gange kommer i tanke om nye rusmidler, som de tager i anvendelse, og det er jo helt åbenlyst et kæmpestort problem, siger hun.

I juni fortalte DR Østjylland, at de små sølvfarvede patroner ligger på jorden og vejene mange steder i blandt andet Aarhus og Randers.

- På et par kvadratmeter på fliserne kan der godt ligge 25-30 stykker. Det er ikke unormalt. Hvis man fandt en enkelt en gang imellem, ville man aldrig lægge mærke til den. Men så mange som vi efterhånden er oppe på her – det er tankevækkende, fortalte ejendomsservicetekniker Torben Sørensen i boligforeningen Almenbos afdeling i Frydenlund i Aarhus Vest i juni.

Kan være livsfarlig

Selvom mange unge tror, at patronerne ikke er farlige i små mængder, så kan indtagelsen have dødelig udgang. I juni fortalte chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kari Grasaasen, at to unge mennesker havde mistet livet til lattergaspatronerne.

- De her gaspatroner er blevet fundet sammen med de døde, så der er ingen tvivl om, at de har været involveret i dødsfaldene, lød det.

Derfor vil Kirsten Normann Andersen og kollegerne fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti altså løse med en aldersgrænse på 18 år.

Selvom hun erkender, at en aldersgrænse ikke har stoppet ulovligt salg af alkohol og tobak til unge.

- Det her er faktisk ret alvorligt, og jeg tænker, at det alligevel er så begrænset et sortiment, så det må være muligt for detailhandelen at vise ansvarlighed og sikre overholdelse af en aldersgrænse på 18 år, siger hun.