Fluorstoffer kan skade drengefostre

Fluorstoffer i emballage kan føre til langtidsskader hos drengefostre. Det viser en ny undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik ved Aarhus Universitet.

Perfluor findes bl.a. i visse emballage til mikrobølgepopcorn. En ny undersøgelse mistænker nu perfluor for at kunne skade drengefostre. (© Scanpix)

Fluorstoffer i emballage fører til langtidsskader hos drengefostre.

Aarhusianske forskere kan nu for første gang påvise en sammenhæng mellem hvor mange såkaldt perfluor-stoffer en gravid kvinde har i blodet og sønnens sædkvalitet senere i livet.

Drenge født i firsene

Det er en undersøgelse af blodprøver fra mødre til unge mænd, der blev født i slutningen af firserne, som har ført til den opsigtvækkende opdagelse.

- Sædkvaliteten er ca. 30 % dårligere hos de unge mænd, som er blevet udsat for høje koncentrationer end hos de, der kun har fået lave doser af perfluor under graviditeten, siger Anne Vested, der er cand. scient og ph.d.-studerende ved Dansk Ramazzini Center, Arbejdsmedicinsk Klinik, Aarhus Universitetshospital.

Kan forklare barnløshed

Hun påpeger, at den dårligere sædkvalitet ikke nødvendigvis betyder, at de ramte mænd ikke kan få børn.

- Men det er da bestemt noget, som man skal tænke over, og som kan være med til at forklare, hvorfor vi i Danmark har en dårlig sædkvalitet blandt unge mænd, og at der er så mange, der har fertilitetsproblemer, siger Anne Vedsted.

Facebook
Twitter