Flygtede fra Afghanistan til Danmark: Nadia Nadim hylder betjenten, der tog imod hende

- Han lærte mig, at små ting kan gøre en stor forskel, siger Nadia Nadim.

Fodboldspilleren Nadia Nadim er et forbillede for mange.

Masser af fodboldpiger ønsker at være som hende, hun er kåret som Årets Dansker i 2017, og hun har gjort turen fra flygtning fra Afghanistan til fodboldstjerne og kommende læge i Danmark.

Men hun har selv et forbillede, der kommer fra Randers. I sin nye bog "Min historie" beskriver hun, hvordan den venlighed, hun mødte hos en politimand, da hun netop var ankommet til Randers, har gjort et stort indtryk og påvirket hendes indstilling til livet.

Et venligt ansigt betød meget

Da hun og familien i 2000 stod forvirrede og sultne i Randers – uden at vide, at de befandt sig i Danmark – blev de mødt af kriminalbetjent Arenth Grønhøj fra udlændingeafdelingen. Og det at blive mødt af et venligt ansigt på det tidspunkt var vigtigt for familien.

- Det betød rigtigt, rigtigt meget. Han har påvirket mig meget i positiv retning, siger Nadia Nadim.

For politimanden fornemmede, at de fem piger ikke havde fået noget at spise i lang tid.

- Han købte nogle bananer og mælk. Det var ikke noget stort i sig selv, men en lille ting, der betød rigtigt meget for os på det tidspunkt. Så det har jeg taget til mig: At små ting kan gøre en kæmpe forskel, forklarer hun til Aftenshowet.

Vidste ikke, at flygtningepigen var fodboldstjernen

Arenth Grønhøj blev først sidste år gjort opmærksom på, at et af de flygtningebørn, han havde modtaget hos Randers Politi, var den berømte fodboldspiller. Og han genkender situationen, hun beskriver i bogen.

- Det gjorde vi – især hvis det var børn. Hvis man kunne se, at de var sultne og tørstige, så sørgede vi for, at de fik noget mad, forklarer Arenth Grønhøj til DR Østjylland.

Og det var ikke altid toastbrød og bananer, som det blev den dag, Nadim-familien kom til Randers.

- Hvis kantinen var åben, så købte vi noget mad, de måtte få, der. Men det her var en skærtorsdag, så den var lukket. Så vi måtte i butikken efter, hvad man kunne få. Og det var åbenbart bananer…

Arenth Grønhøj er selv overrasket over, at han optræder i Nadims bog.

- Jeg var slet ikke klar over, at det havde gjort så meget indtryk. Det glæder mig da, siger han.

Det første møde med politiet i Randers og den personlige venlighed har gjort indtryk på Nadia Nadim, der dengang var 12 år gammel.

- Jeg prøver at gøre de samme ting for andre. Der skal ikke meget til for at gøre en forskel. Han har været med til at gøre mig til det menneske, jeg er i dag. Hvis jeg kan have det impact på folks liv, så vil jeg være ret stolt.