Flygtninge svejser sig til job og sprog

Indtil videre har seks flygtninge fået fast arbejde i Industrien i Randers efter intensiv undervisning. Modellen bliver nu kopieret til andre kommuner.

Flygtninge med erfaring som svejsere får intensiv sprog- og efteruddannelse og besætter ledige job i jern- og metalindustrien i Randers. (Foto: DR)

I Randers Kommune kan man noget, der har vakt international interesse.

Flygtninge, der kan svejse i forvejen, får lige nu en faglig og sproglig opkvalificering, så de hurtigt kan komme i arbejde.

Pilotprojektet i Randers er et samarbejde mellem erhvervsskolen Tradium Randers, Jobcenteret, sprogskolen og byens lokale virksomheder.

- Det har været en glædelig succes, og mange af de her flygtninge har tilmed lært dansk på rekordtid, siger Søren Sørensen, bestyrelsesformand for Tradium i Randers.

Flygtninge med svejseerfaring får 18 ugers intensiv sprog- og efteruddannelse og besætter så ledige job i jern- og metalindustrien. Foreløbig er seks personer sendt i fast job.

- De får et meningsfyldt arbejde, og de vil jo gerne. Jeg har sjældent mødt mennesker, der var så tændte på at komme i gang, siger Søren Sørensen.

Jobkonsulent Michael Greve oplever, at udlandet så småt har fået øjnene op for modellen fra Randers, som blandt andet skal kopieres i Holland.

- Det vil være tåbeligt at finde en, der har arbejdet som smed i mange år, og bede ham slå græs oppe ved kirken. Vi kan jo lige så godt finde noget, der matcher deres kvalifikationer, siger Michael Greve.

Pilotprojektet slutter i næste uge, men flygtninge med industrierfaring skal fortsat hurtigt i job i Randers. Projektet har fået bevilget 3,3 millioner kroner fra Udlændinge,- Integrations- og Boligministeriet.

Pengene skal de næste tre år bruges i et samarbejde mellem Randers, Norddjurs og Syddjurs kommuner, og modellen skal spredes til flere fag - blandt andet inden for hotel og restaurationsbranchen.