Flyvende farmor skifter branche og får nyt job i en alder af 68 år

En krammer om morgenen og respekt er nogle af grundene til, at Anne-Mette Brandt-Clausen ikke er klar til at gå på pension.

Det kan være svært at finde et job, hvis man nærmer sig pensionsalderen, da der er markant flere langtidsledige i en høj alder i forhold til gennemsnittet.

Men den statistik falder Anne-Mette Brandt-Clausen ikke under, selvom hun mistede sit arbejde i en alder af knap 68 år.

- Jeg ved ikke selv, hvordan jeg slap gennem aldersscanneren, da jeg sendte ansøgningen, men jeg har aldrig fortalt dem min alder, for jeg tænkte, at hvorfor skulle de vide det?, siger hun.

Efter et arbejdsliv først i en bank og så som sælger blev hendes stilling nedlagt, men allerede måneden efter så hun et opslag på Facebook fra Aarhus Lufthavn, som manglede personale til sikkerhedskontrollen.

Anne-Mette Brandt-Clausen søgte stillingen og blev udvalgt sammen med fire andre ud af 105 ansøgere til at komme til samtale.

- Der er altid en masse forhold i jobopslaget, man skal kunne og sætte flueben ved, og så tænkte jeg, at jeg kunne det hele, så jeg skrev, at jeg kunne alt det, de ønskede, siger hun.

En kort ansøgning fik Anne Mette Brandt-Clausen udvalgt til samtale ud af 105 ansøgere. (© dr)

Lufthavnsdirektør i Aarhus Lufthavn Peter Høgsberg ser heller ingen problemer i at ansætte ældre medarbejdere.

- Vi lægger vægt på, at vi er der for at hjælpe passagerne igennem maskinerne ved sikkerhedskontrollen, og der er det ikke nogen ulempe at være af en ældre årgang. 68 er jo bare et tal. Det handler i høj grad om personen, siger han.

26. april begyndte Anne-Mette Brandt-Clausen på de kurser, som man skal igennem for at varetage sikkerheden i en lufthavn, og i dag har hun otte timer om ugen på job i lufthavnen.

Hun mener heller ikke, at det er ren kliche, at der er brug for ældre medarbejdere.

- I en lufthavn skal du helst vise, at du er en myndig person, har karisma, du kan smile og er servicemindet. Nogle gæster er nervøse eller kan ikke finde deres boarding card. Der skal du være den voksne, som får det hele til at fungere med et smil, siger hun.

Arbejdet giver værdi i hverdagen

Det handler ikke kun om at få en løn, når Anne-Mette Brandt-Clausen står i sikkerhedskontrollen i lufthavnen.

- Når man holder op og har haft sit liv i erhvervslivet i mange, mange år, så er der ikke nogle kolleger, der er ikke nogen, der ringer til en, og der er ikke nogen, der har behov for en. Det er nok det, man savner, siger hun.

Anne-Mette Brandt-Clausens tid går bedst, hvis der er indhold i livet.

- Hvis man går hjemme, skal man have tiden til at gå. Hvis man går på arbejde, så går tiden, og så laver man noget fornuftigt, mener hun.

Hør Anne-Mette Brandt-Clausen fortælle, hvordan hun fik et nyt job som 68-årig.

Lufthavnsdirektør Peter Høgsberg oplever, at ældre medarbejdere er glade for at arbejde på deltid, hvilket der er brug for i lufthavnen, mens unge typisk ikke er glade for deltid.

Det er også et plus for Anne-Mette Brandt-Clausen, der på den måde både har et arbejdsliv og kan have et liv ved siden af arbejdet, hvor hun blandt andet har fem børnebørn.

- Jeg har en aftale på otte timer, hvor det kan blive mere hen ad vejen, hvis jeg ønsker det, og der er behov for det. Det giver mig glæde, kolleger, timer og respekt. Jeg har det godt, siger hun.

- Når jeg kommer ud til lufthavnen om morgen, så giver vi et godt håndtryk og siger godmorgen eller giver en krammer til dem, som du kender godt, og sådan er det også når du går hjem. Det sætter det hele i et nyt perspektiv og giver respekt, siger Anne-Mette Brandt-Clausen.

Facebook
Twitter