Fodboldspillere med hånden for munden: Har de dårlig ånde?

Spillere og trænere forsøger at skjule for modstanderne, hvad de siger til hinanden.

Det er nærmest blevet standard, at fodboldspillere overvåget af tv-kameraer taler sammen sådan her. (Foto: © Dr Østjylland)

Man kan se det hver aften på tv under EM i fodbold.

Fodboldspillere, som siger noget til en medspiller og holder hånden for munden, for at modstanderen ikke skal kunne mundaflæse, hvad de aftaler.

Og nu er hånden for munden blevet en vane, fortæller Morten Hausborg fra DR Sporten.

- Det seneste jeg har oplevet er, når spillere går ud og kigger på banen et par timer før kampstart. Der står de også og holder hånden for munden - og jeg tvivler på, det altid er taktik, de diskuterer, siger han.

Han fortæller, at metoden kommer fra amerikansk football, som er meget taktisk præget. Og det er specielt de sydeuropæiske spillere og trænere, der har taget vanen til sig.

Ekspert i mundaflæsning, tegnsprogstolk Kasper Bisgaard Andreasen fra firmaet 12k.dk, mener, at metoden virker.

- Ja, hvis du har folk, der holder øje med, hvad der bliver sagt, kan man ikke udelukke, at det kan nå ned til trænerbænken, siger han.

Det kan også være i situationer, hvor en spiller siger noget grimt til dommeren og kan undgå en disciplinær straf efterfølgende. Nogen er meget nemmere at mundaflæse end andre, siger Kasper Bisgaard Andreasen.

- Det kommer an på, hvor meget du artikulerer med munden og din gestik. Hvordan du bruger hænder, arme og krop. Man kan se, om det er noget vredt eller noget taktisk, der bliver sagt, siger han.

Han mener også, at hånd-til-mund-manien mest er et sydeuropæisk fænomen.

I eksempelvis den engelske Premier League er de mere ligeglade, siger Kasper Bisgaard Andreassen.