Før ferierejsen: Tjek lige, om det blå sygesikringskort stadig er gyldigt

Mange ved ikke, at det blå EU-sygesikringskort skal fornyes hvert femte år.

Du skal selv betale regningen for lægebehandling i et andet EU-land, hvis du ikke har et gyldigt blåt EU-sygesikringskort. (Foto: © Jonas Skovbjerg Fogh, Scanpix)

Rettelse til tidligere version: Oplysningerne om i hvilke tilfælde, du selv skal lægge ud for lægebehandling i et andet EU-land er ændret.

Inden turen går sydpå i ferien, gælder det om at tjekke sit blå sygesikringskort.

Mange ved nemlig, at det er godt at have sådan et i baglommen på ferien i Europa, men langt færre ved, at det blå kort faktisk har en udløbsdato. Det skal fornys efter fem år.

- Jeg var ikke klar over, at det kunne udløbe, siger Mark Flarup fra Aarhus.

Er man ikke opmærksom på, at kortet er udløbet, kan det blive en dyr fornøjelse. Hvis man ikke har EU-sygesikringskortet med sig til de andre EU-lande, kommer man til at betale for sin behandling, hvis man bliver syg og skal til læge eller på sygehus.

- Jeg forstår ikke, hvorfor det skal fornyes hvert femte år, siger en anden aarhusianer, Kathrine Arlander.

Men det skal det, siger kontorchef Søren Stidsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed, fordi kortet ellers kan misbruges.

- Hvis du flytter ud af Europa, ville du resten af livet kunne bruge dit EU-sygesikringskort i alle de andre EU-lande, hvis det ikke havde en udløbsdato, fortæller Søren Stidsen.

Ved sådan en flytning får de andre lande nemlig ikke noget at vide, og derfor ville man frit kunne bruge kortet og sende regningen til Danmark.

Hvis du kommer galt af sted og skal behandles i et andet EU-land og ikke har dit kort med, skal du selv lægge ud for behandlingen.

Pengene kan du sidenhen få refunderet derhjemme. Det sker hvert år for omkring 4.000 danskere.

- Der er rigtig mange små beløb. Typisk ét lægebesøg, fordi man er blevet dårlig på ferien. Men der er selvfølgelig også nogen, der bliver alvorligt syge og indlagt på hospitalet, hvor det kan blive langt større beløb, siger Søren Stidsen.

Refusionen gælder de udgifter, der også er gratis for borgerne i det pågældende EU-land. Eventuel hjemtransport til Danmark er aldrig dækket. Her er det nødvendigt med en privat rejseforsikring.

Man kan bestille et nyt blåt EU sygesikringskort via borger.dk. Leveringstiden er 2-3 uger. Man kan dog i sin e-boks få en midlertidig erklæring, som man kan printe ud og tage med på ferien, hvis man ikke kan nå at få plastickortet. Det er dog ikke alle steder i EU-landene, man vil acceptere den midlertidige erklæring.