Tema Zikavirus

Første dansker med zika-virus: Det er meget udramatisk

Niels Abild Jespersen blev smittet med zikavirus i Mexico, men oplever forløbet som meget udramatisk.

Zikavirussen er ikke farlig for Niels Abild Jespersen, men den kan give fosterskader, hvis en gravid kvinde bliver smittet.

Niels Abild Jespersen er den første dansker, der er blevet smittet med zikavirus, som bliver overført gennem myggestik.

Det skete på en rejse gennem Peru, Ecuador, Colombia og Mexico, hvor den 25-årige medicinstuderende fra Aarhus fik feber.

- Da vi har en fire til fem dage tilbage i Mexico, så begynder jeg at få feber. Der går alle alarmklokker i gang, for det er ikke specielt behageligt at være i troperne og få feber, fortæller Niels Abild Jespersen.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Derfor opsøgte Niels Abild Jespersen straks hospitalet, da han kom hjem. Her fik han taget nogle blodprøver, som i går, mandag, viste sig at være zikavirus.

Zikavirus er en alvorlig sygdom, hvis den rammer gravide. Den kan betyde, at det nyfødte barn har et mindre hoved og kan have hjerneskade.

Men for Niels Abild Jespersen har sygdommen ikke den store betydning.

-Det er overhovedet ikke dramatisik. Jeg havde nogle dage, hvor jeg var sløj i Mexico, og derefter gik det fuldstændig væk. Jeg har haft det fint, efter jeg kom hjem, så det er meget udramatisk, forklarer han.

Der er dog ikke risiko for et udbrud herhjemme. Det siger overlæge og professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.

Zikavirus bliver nemlig typisk overført af aedes-myg, som ikke findes herhjemme.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide kvinder udskyder rejser til Syd- og Mellemamerika.

Se Niels Abild Jespersen fortælle om sin oplevelse her:

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.