Første Facebook-generation bliver teenagere: Paparazzi-forældre har dokumenteret pinlige detaljer

Mange børn frygter, at mor og fars billeder kan bruges til mobning, siger Center for Digital Pædagogik.

Billederne er delt uden børnenes tilladelse - og til stor frustration for første Facebook-generation af småbørn, der i dag er teenagere. Sådan lyder det fra Center for Digital Pædagogik i Aarhus.

Far og mor er blevet til paparazzi-fotografer i deres børns liv.

For forældre knipser konstant og har i godt ti år haft mulighed for at dele billeder på sociale medier af alt lige fra tudefjæs til tis i bukserne.

Billederne er delt uden børnenes tilladelse - og til stor frustration for første Facebook-generation af småbørn, der i dag er teenagere.

Sådan lyder meldingen fra Center for Digital Pædagogik i Aarhus.

- Det frustrerer rigtig mange børn og unge, at der ligger en masse billeder af dem ude på nettet, som de faktisk ikke synes er okay. Som de synes er ret pinlige. Selvom forældrene synes, at det er fine billeder, hvor børnene er rigtigt søde, når de sidder dér og pottetræner, siger projektleder og oplægsholder Pernille Ballisager.

Hun underviser blandt andre skolebørn i digital dannelse og oplever ofte, at eleverne er mest bange for deres egen far og mor.

- Børnene frygter, at forældrene deler pinlige billeder af dem. Nu hvor børnene er 11-12 år gamle, kan der ligge rigtigt mange baby-billeder på Facebook af dem.

For selvom far og mor delte billederne af pottetræning og et kikset fastelavnskostume i stolthed, kan de senere blive brugt som skyts mod deres egne børn.

- Det er der mange eksempler på, at de bliver drillet med. Det kan være videoer typisk fra koncerter eller skoleteater, som forældrene selvfølgelig filmer og dokumenterer. Og så kan det være, at det lige ryger på Youtube.

Maja Sonne Damkjær forsker i det medialiserede forældreskab, blandt andet hvordan forældre agerer på nettet, på Aarhus Universitet. Hun peger på, at forældrene også er under et vist pres for at dele billeder af de små.

- Sociale medier lever af, at vi poster ting. Derfor er der også et "push" for, at man skal dele de ting, der giver likes. Og det er familiebilleder og sjove billeder af børn jo meget velegnede til, siger hun.

- Man skal huske på, at vi alle sammen er indrulleret i den her delingskultur på en måde, der også giver et vist pres. Som faktisk gør, at forældre kan føle sig forpligtet til at dele billeder, fordi omverdenen forventer det af én.

Maja Sonne Damkjær råder til, at man kigger sine privatlivsindstillinger grundigt efter.

- Man kan måske lige tjekke op på hvem, man er venner med på Facebook. Og hvor mange det er. Man har måske 3-400 venner og tænker, at det kun er dem, der ser det, men hvis man har slået en indstilling til, så venners venner også kan se billeder, så når det pludseligt rigtigt langt ud.

Men måske vil man som forældre gerne lære sine børn at se afslappet på sig selv. At have selvironi og overskud til at grine af fortidens billeder. Men det er også en svær balance, siger Maja Sonne Damkjær.

- Det er altid svært at se, når vi andre befinder os et andet sted i livet. Når man er teenager, så er forældre jo tit ret pinlige. Noget af det bedste, man kan gøre, er at spørge sine børn, før man deler noget om dem på sociale medier.

- Fra skolealderen har børnene jo en vis bevidsthed om at få taget billeder, siger hun.

De spørgsmål giver en vigtig sidegevinst, når familien sammen forholder sig til andre personers grænser for, hvad man deler på nettet.

- Så har man taget fat på en digital dannelse af, hvad børnene kommer til at dele af billeder af andre børn eller sig selv på et tidspunkt. Ved at skabe en bevidsthed om hvad, der er okay for mig. Hvor ligger mine grænser? Det er noget af det, der er rigtigt væsentligt i dag, for det leder videre til nogen af de ting, der også bekymrer os forældre.

Undersøgelser viser til gengæld, at mange forældre ikke får spurgt børnene, før de deler billeder.

- Man skal stille sig selv spørgsmålet: Hvis rollerne var omvendt, var det så okay for mig?

Mor deler billeder næsten hver dag

DR Østjylland mødte Lotte Luciane og hendes datter, Liva på 11 år, på gaden i Aarhus. Lotte Luciane indrømmer gerne, at hun i stor stil deler billeder af sine børn på sociale medier.

- Næsten dagligt. For mig er Facebook en sjov måde at vise mit liv på. Og mit liv består i høj grad af mine børn, siger hun.

Og Lotte Luciane er ikke bekymret for, om billederne kan give bagslag for børnene.

- Jeg tror ikke på, at mine børn bliver trætte af billeder, jeg har lagt op. Jeg håber, at mine børn hviler så meget i sig selv, at de er fuldstændigt ligeglade med, hvad deres skøre mor har lagt op, da de var fire eller seks år.

Lotte Luciane har delt masser af billeder af sine børn. Men sommetider siger datteren Liva nej tak.
Lotte Luciane har delt masser af billeder af sine børn. Men sommetider siger datteren Liva nej tak.

Og det er lidt af hvert fra familiens liv, der har fundet vej til Facebook.

- Jeg har lagt masser af badebilleder op, badebassin i haven og rutsjende børn med bare numser. Og min datter sover i telt evig og altid, så der er masser af teltbilleder, siger Lotte Luciane.

Men hvad så når børnene bliver større, og måske synes, at de billeder er pinlige?

- Jeg tænker, at ja, så er det pinligt – ligesom så meget andet i deres liv sikkert. Men jeg tænker ikke noget negativt om det. Og det tror jeg heller ikke, at de gør.

Liva på 11 år har det ret okay med sin mors billeder på nettet.

- Jeg har det fint med det. Men nogle gange kan det godt være lidt pinligt, hvis mor spørger mig, om vi ikke kan tage et billede ude i byen, forklarer hun.

- Nogle gange siger jeg, at jeg ikke har lyst til at få taget et billede. Og så lader hun være.

Hvad er det pinligste billede, mor har lagt ud?

- Det ved jeg ikke rigtigt…

Men så supplerer mor med et bud på et nøgent badebillede.

- Aj, mor! Det er ikke sjovt. Det var meget pinligt. Det var min…numse, siger Liva med lidt røde kinder.

- Det var sådan et flot billede. Vi var ude at bade ved en sø, hvor Liva gik ned i søen, nøgen og man ser hende bagfra. Det var vinter, og der var sådan et flot lys. Og jeg spurgte Liva først, skal jeg lige sige.

Facebook
Twitter