Første patienter får erstatning for benamputationer: Tre ud af fem får penge

Patienterstatningen har i de første fem sager slået fast, at tre personer kunne have undgået benamputation. Yderligere 222 sager venter.

De tre patienter, der i dag har fået tilkendt erstatning, får 300.000 eller 400.000 kroner for de benamputationer, der kunne være undgået. (© DR Grafik Nathalie Nystad)

Efter artiklens udgivelse har Pernille Blach Hansen, regionsdirektør i Region Midtjylland, kommenteret på afgørelserne på de fem sager, der alle er fra Midtjylland. Den er tilføjet i bunden af artiklen.

Patienterstatningen har afgjort de første fem erstatningssager om patienter, som muligvis kunne have beholdt et eller begge deres ben.

Tre ud af de fem patienter, som nu har fået afgjort deres sag, får tilkendt erstatning, fordi de fik foretaget amputationer, der kunne være undgået, forklarer Karen-Inger Bast, direktør for Patienterstatningen, som i alt i denne omgang har udbetalt 1,1 million kroner.

- Vi har vurderet, at hvis man havde iværksat en karkirurgisk behandling noget tidligere, så kunne man med overvejende sandsynlighed have undgået amputationen, siger hun.

Kunne have beholdt benet ved rettidig behandling

De tre patienter får erstatning, fordi deres behandling af forskellige årsager blev forsinket på hospitalerne. Patienterstatningen konkluderer, at alle tre patienter kunne have undgået amputationer af både hele og halve ben, hvis ikke deres behandling var blevet forsinket.

Amputationssagen er en meget usædvanlig sag, mener direktøren for Patienterstatningen:

- Det er sjældent at se et kompleks, hvor skaden er så alvorlig. Nemlig, at der er blevet amputeret et ben eller måske begge ben, hvor amputationen kunne være undgået. Jeg tror alle kan sætte sig ind i, at det er en meget, meget voldsom sag at få amputeret sit ben.

Det, der er helt specielt ved den her sag er, at skaden jo er så voldsom, siger Karen-Inger Bast, direktør for Patienterstatningen.

I en af sagerne, hvor en patient har fået tilkendt erstatning, har en vedkommende fået amputeret begge sine ben ved lårbensknoglen.

Med rettidig behandling er det Patienterstatningens vurderet, at borgeren kunne redde hele det højre ben og nøjedes med en amputation af venstre ben under knæet istedet for helt oppe ved lårbenet.

Amputation ved begge lårbensknogler betyder, at patienten fuldt ud har mistet sin førlighed.

To af patienterne har fået cirka 400.000 kroner i erstatning, og en patient har fået cirka 300.000 kroner i erstatning. Erstatningsbeløbet dækker over godtgørelse for varigt mén samt svie og smerte.

Marianne Palm, der er konsulent i Amputationsforeningen, glæder sig over de første afgørelser.

- Det er rigtig dejligt for de tre, at afgørelsen nu er faldet. Det er en lang behandlingstid, og jeg håber virkelig, de får brugt pengene til at skabe værdi i deres dagligdag, til at få nogle gode handicapferier og måske til at indrette deres hjem, så det passer til deres amputation, siger hun.

Bliver dyrt for regionerne

Erstatninger på flere hundede tusinde kroner ligger i den høje ende, men Karen-Inger Bast kan godt forstå, hvis patienterne havde ønsket, at de var højere.

- Det er store erstatningsbeløb. Jeg tror ikke, patienterne synes, de er store nok, fordi det er meget voldsomt at få amputeret sit ben. Men det er det, vi kan give efter lovgivningen, siger hun.

Samtlige fem sager, som er blevet afgjort, kommer fra Region Midtjylland. Der venter fortsat afgørelse af flere hundrede sager i regionen.

- Det er trods alt erstatninger i 100.000 kroners-klassen, så det bliver dyrt for Region Midtjylland. Det er der ingen tvivl om, siger Karen-Inger Bast.

I de første fem sager har 60 procent fået tilkendt erstatning. Direktøren tror dog ikke, at den høje anerkendelsesprocent vil fortsætte i de 222 sager, Patienterstatningen mangler at vurdere.

- 3 ud af 5 har fået erstatning, men vi kommer ikke til at se en anerkendelsesprocent på 60%. Jeg tror, vi kommer lavere ned, fordi mange af de her patienter er gamle og rigtigt syge, så man kunne ikke have undgået at amputere deres ben, hvis de skulle overleve.

De to sidste, der har fået afslag på deres erstatningssag, vurderer Patienterstatningen havde fået den rigtige og optimale behandling med en amputation.

Til dem har Marianne Palm fra Amputationsforeningen dog en opfordring:

- Det kan jo være, de skal klage over, at de ikke har fået den. Jeg er ikke sikker på, at folk orker det, men man kan jo klage, siger hun.

Efter artiklens udgivelse er Pernille Blach Hansen, regionsdirektør i Region Midtjylland, kommet med følgende kommentar:

- Jeg tænker ikke, man kan konkludere noget ud fra fem gennemgåede sager. Det er alt for tidligt. Vi har jo også fået andre rapporter løbende, der siger, at Region Midtjylland faktisk ikke har ligget væsentligt forskelligt fra gennemsnittet af de danske regioner, siger hun og fortsætter:

- Det er en ulykkelig situation, og jeg beklager på patienternes vegne, at de har været udsat for en skade på baggrund af et behandlingsforløb. Det er jo så også derfor, de nu har fået erstatning.