Folk venter for længe med at gå til lægen med analkræft

Flere får konstateret kræft i endetarmsåbningen. Sygdommen er stadig forbundet med tabu, og derfor er der patienter med analkræft, som kommer alt for sent til lægen.

Analkræft hænger sammen med HPV-virus, som er en seksuelt overført sygdom. For nogle patienter er det så meget tabu, at de venter for længe med at gå til lægen med deres kræftsygdom. (© Stock.xchng)

Hvis vi har ondt i bagdelen, tilskriver mange, at det nok bare er en hæmoride.

Men det kan være kræft - for flere og flere får analcancer.

- Heldigvis er de fleste på et stadie, hvor sygdommen kan lokalbehandles, når de kommer. Men der er nogle, som ikke kan, og de vil så risikere at dø af deres sygdom, siger ledende overlæge Anni Ravnsbæk fra Aarhus Universitetshospital.

Sygdommen er i fremmarch

Reservelæge Kåre Sunesen fra Aalborg Universitetshospital har forsket i sygdommen, som altså er i fremmarch.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse får flere og flere analkræft fra 35-årsalderen. Flest tilfælde ses hos personer over 55 år.

- Sygdommen hænger sammen med HPV-virus, som er en seksuelt overført sygdom, og nogle af forklaringerne har været, at det er ændrede seksualvaner, der har været årsag til den øgede hyppighed af analcancer, siger han.

Netop fordi det handler om endetarmen, så smøler nogle med at komme til læge, fortæller ledende overlæge Anni Ravnsbæk.

- Det er klart tabubelagt. Vi oplever, at nogle går derhjemme og har symptomer på canceren i endetarmsåbningen men ikke går til læge med det. De går og putter med det og håber, at det går over af sig selv. Det betyder, at når de så endelig kommer, så er det med en ret stor knude, siger hun.

Gå til lægen

Opfordringen fra hende er derfor klar.

- Gå til lægen - hellere en gang for meget end en gang for lidt, siger Anni Ravnsbæk.

To ud af tre, af de 120 personer, der hvert år bliver ramt af analcancer, er kvinder, og Sundhedsstyrelsen præsenterede i sidste uge en ny kræftpakke til netop denne kræftform.