Folketingspolitikere deler godsejers frustration: Kommuner er for langsomme til at udrulle grøn energi

Det er mangel på respekt, hvis man tror, at kommunerne ikke tager opgaven alvorligt, siger Kommunernes Landsforening.

Christian Berner vil gerne lave en solcellepark på sine jorde på 161 hektar. Syddjurs Kommune har godkendt 98 hektar. (Foto: © Tina Vestergaaard Andersen - DR Østjylland)

Djursland kunne 144 hektar solcelleanlæg allerede næste vinter sende vedvarende energi ud til omkring 35.000 husstande.

Derfor frustrerer det jordenes ejer Christian Berner, at han må vente i den kø, som Syddjurs Kommune har besluttet.

- Jeg synes, at det er klimahykleri. Alle politikere i Danmark har travlt med at overbyde hinanden med grøn omstilling. Nu er der mulighed for at gøre noget nu, hurtigt, men det vil man ikke, siger Christian Berner.

Følelsen af frustration deler de østjyskvalgte folketingsmedlemmer Mona Juul fra Konservative og Malte Larsen fra Socialdemokratiet.

- Det er dybt frustrerende, at folk er klar med projekter, og det strander på, at kommunerne ikke har rigtige incitamenter til at komme videre, siger Malte Larsen.

Også Mona Juul ser problemerne ved den måde, som den grønne energi i Danmark bliver planlagt på i disse år.

- Masser af projekter går i stå, fordi der ikke er en plan for projekterne. Det betyder, at vi ikke får lavere elpriser, vi får ikke styrket forsyningssikkerhed, og vi får ikke accelereret den grønne omstilling, siger hun.

Kommuner: Vi tager opgaven alvorligt

Toke Panduro er enig i, at der er et problem. Han er seniorforsker på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet.

Han forklarer, at projekter bliver forsinket, droppet eller helt stoppet. Det koster penge og tid, og det betyder, at vi ikke når de målsætninger, vi har.

- Men kommunerne gør præcis det, de skal gøre. De varetager deres egne borgeres interesser. Vedvarende energi kan pålægge lokalsamfundet en voldsom omkostning, og den tager kommunerne højde for. Problemet er, at gevinsterne ikke stopper ved kommunegrænsen, men den er for os alle sammen, siger han.

Han mener derfor, at ansvaret skal flyttes fra kommunerne.

- Vi kommer til at lægge alt for meget vægt på de omkostninger, der er for lokalsamfundet. Derfor bliver beslutningerne nødt til at rykke fra kommunalt niveau til statsligt niveau, siger Toke Panduro.

Kritikken af kommunernes behandling af grønne projekter giver formand for Miljø- og Klimaudvalg i Kommunernes Landsforening Birgit Stenbak Hansen (S) ikke meget for. Kommunerne gør allerede rigtig meget for den grønne omstilling, mener hun.

- Vi har sat klimatempoet gevaldigt op og prioriterer den grønne omstilling meget højt, og vi er med på ambitionen. Omstillingen kræver, at vi kommer hele vejen rundt, og der skal være lokale gevinster til borgerne. Det er lidt mangel på respekt, hvis man tror, at kommunerne ikke tager opgaven alvorlig, siger hun.

I Syddjurs Kommune forklarer udvalgsformand for erhvervs- og planlægningsudvalget Kasper Kolstrup Møller (K), at den nuværende prioritering og omfang af kommende solcelleparker i kommunen er besluttet af et enigt byråd tilbage i 2021 før energikrisen.

- Det vigtige er, at det var et enigt byråd, som har truffet beslutning, og enigt byråd skal derfor ville gøre det om. Det er måske ikke agilt, men der er en masse borgere i områderne, som også har en stemme, og dem skal vi også tage højde for, siger han.

Politikere vil bevare beslutningerne lokalt

Christian Berners projekt med solceller på sine jorde har ligget hos kommunen siden 2019, og kommunen begynder først at arbejde med planerne næste år.

Malte Larsen tror overordnet på, at kommunerne skal have incitamenter til at komme videre med projekterne.

- Et eksempel kunne være, at kommunerne blev præmieret med et årligt beløb for at installere et antal megawatttimer. Det ser man andre steder i verden, og det vil give incitament til at komme op i fart. Det sikrer, at der er sagsbehandlere nok i afdelingen, og sagerne ikke strander på, at der mangler kompetence i kommunerne, siger han.

Mona Juul efterlyser et overblik på Christiansborg.

- Vi skal have en plan for det samlede Danmark, så vi har et overblik over, om vi har nok vedvarende energi. Vi er nødt til at finde ud af, hvorfor vi ikke kommer videre, og hvad skal der til, siger hun.

Selv om hun vil have en national plan, skal planlægningen ifølge hende stadig ligge hos kommunerne, og ikke på statsligt niveau som Toke Panduro foreslår.

Det samme mener Malte Larsen.

- Lokalbefolkning skal også have noget ud af at have vedvarende energi i baghaven, så de ikke føler, at de får det trukket ned over hovedet.