Forældre og lærere går til kamp for muslimsk friskole

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet vil stoppe tilskuddet til den muslimske friskole Lykkeskolen ved Gellerupparken.

Skoleleder Ahmad Moussa afviser beskyldningerne fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og kæmper videre for skolens overlevelse.

I denne uge går forældre og lærere på Lykkeskolen i Toveshøj i Aarhus Vest til kamp for skolens overlevelse.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har haft den muslimske friskole under skærpet tilsyn siden efteråret, og nu har styrelsen planer om at stoppe tilskuddet og kræve et helt års tilskud betalt tilbage.

Men det sker ikke uden modstand, siger Mona Andersen, der har været lærer på Lykkeskolen i 23 år.

- Det påvirker os rigtig meget. Ikke kun kollegerne, men også børnene er meget påvirkede af det. Nogle af børnene i de store klasser bliver meget berørte af det og snakker med hinanden om, hvor de skal gå i skole henne efter sommerferien.

Lærer: Andre skoler tager ikke højde for børnene på samme måde

Hvis tilskuddet stopper, vil det betyde, at skolen lukker, og det vil blive en helt anderledes skoledag for de 154 elever, mener Mona Andersen.

- Det er jo rigtig trist. Jeg tænker, at mange af dem bliver "busset" ud til forstadsskolerne, hvor der ikke bliver taget højde for dem på samme måde, som der gør her, lyder det.

I det hele taget er der stor forskel på hverdagen i en muslimsk friskole og de to folkeskoler, der ligger lige i nærheden, Tovshøjskolen og Ellekærskolen, fortæller hun.

- Vi har jo koranundervisning, og vi underviser i deres modersmål, hvilket de ikke gør på Tovshøjskolen og Ellekærskolen. Vi har stor forældreopbakning og stort fremmøde til forældremøder og skole-hjem-samtaler. Det er min fornemmelse, at forældrene føler sig mere trygge her, fordi det er et kendt miljø, siger hun.

Styrelse: biologibøger er censureret og klasser kønsopdelt

Myndighederne har fundet en stribe ting, som er ulovlige. De praktisk-musiske fag mangler lærere, lokaler og timer, og eleverne sidder kønsopdelt i de ældste klasser.

Desuden har man fundet biologibøger på skolens depot, hvor der var revet hele kapitler ud, og hvor der var tegnet undertøj på billeder af menneskekroppe.

Ministeriet mener også, at skolen har haft to lærere, som har været med i et shariaråd. Derfor bakkede Aarhus Kommunes rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), også op om lukningen af skolen.

- Der er ingen aarhusianske børn, der skal undervises af lærere med tilknytning til Sharia-råd, have biologibøger, der er omredigeret eller have de praktiske og musiske fag under nogle kummerlige forhold. Så det er den helt rigtige beslutning, siger han.

Skoleleder: Censur kom fra forældre - ikke skolen

Skolen afviser beskyldningerne, men mener, der kan være forældre, der har revet kapitler ud af biologibøgerne og tegnet undertøj på menneskekroppe.

- Der kan være enkelte forældre, der synes, deres barn ikke skal se på nogle billeder eller tekst, som de streger over. Men det er ikke skolens politik, siger skoleleder Ahmad Moussa.

Han forklarer, at bøgerne netop lå på depotet, fordi man ikke vil bruge dem.

- Det er noget, vi vil være bedre til at fortælle forældrene, at sådan er Danmark, og de skal heller ikke selv censurere deres børns bøger, siger han.

Han slår desuden fast, at skolens forældre er med på det, og bakker op om skolens politik.

Mor håber på fremtid for datteren på Lykkeskolen

Shima Mohammed er mor til en pige i 1. klasse, og hun bryder sig ikke om den slags censur.

- Vi bor i Danmark, og vi skal integrere os. Vi kan ikke bare gøre, som vi har lyst til. Det er vigtigt, at vi indordner os så meget som muligt, siger hun.

Shima Mohammed mener også, at Lykkeskolen er det rigtige sted for hendes datter.

- Jeg har hende på skolen, fordi arabisk er et koransprog, og det er vigtigt for mig, at min datter lærer arabisk. Jeg er kurder selv, og kan ikke læse eller skrive arabisk, for jeg har ikke gået i arabisk skole, siger hun.

I denne uge skal Lykkeskolens ledelse aflevere et svar til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

- Vi har en sag nu, hvor vi skriver til dem, at vi gerne vil fortsætte, slår skoleleder Ahmad Moussa fast.

På fredag er der arrangeret støttedemonstration for forældre, lærere og andre venner af skolen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk