Forældre SKAL være frivillige, hvis deres børn spiller fodbold: 'Klubliv er ikke noget, man betaler sig fra'

Ry Fodbold kræver, at hvert medlem stiller med en frivillig til klubbens aktiviteter.

Forældrene skal give et nap med.

Og det er altså SKAL. Alle skal være villige til at give en hånd med i Ry Fodbold, der har 700 medlemmer.

Enten når der skal grilles pølser til sommerfesten, eller når banen skal kridtes op. Eller måske endda på træningsbanen som trænere.

Det budskab har bestyrelsen i klubben meldt ud til forældre og medlemmer. Det fortæller bestyrelsesmedlem Casper Dalhoff.

- Fremadrettet skal alle medlemmer have en repræsentant – far, mor eller sig selv – der er villig til at yde et stykke frivilligt arbejde i klubben. Altså bruge lidt tid på at udvikle vores fodboldklub.

Så når raketterne er sendt op, kransekagen er spist og sæsonen sparkes i gang igen til foråret, så skal forældrene byde ind med frivillige hænder.

Slæbe mål eller lave kaffe

- Alle vil blive bedt om at tilmelde sig en arbejdsopgave, som de har lyst til at hjælpe os med. Det kunne være at være med til at bære målene ud på banerne, at sælge kaffe fra en kaffevogn eller bemande et dommerbord ved vores store indendørsturnering.

Det er ikke akut mangel på frivillige, der driver Ry Fodbold. Men for klubben og bestyrelsen handler det om noget helt grundlæggende. Hele forståelsen af, hvad det vil sige at være en del af en klub, forklarer Casper Dalhoff.

- For os handler det om at gentænke det Foreningsdanmark, der bygger på frivillighed. Vi vil gerne give det videre til vores børn: at det her ikke er noget, man bare betaler sig fra. Det er noget, man deltager i. Ikke bare som spiller, men i særdeleshed også som forældre.

'Vi har alle sammen travlt'

Der er jo nok nogle forældre, der i forvejen synes, at kabalen er svær at få til at gå op. Tre børn, to fuldtidsjob, måske også hund, forældremøder, legeaftaler og familiebesøg. Og nu også frivillighed i klubben.

Men det argument køber Casper Dalhoff ikke.

- Vi har alle sammen travlt. Der er mange trænere her, der har travlt i deres arbejdsliv. Det har jeg også selv, siger han.

- Vi mener, at alle kan finde den time til at yde noget her. Man kan ikke betale sig fra det, når man er medlem af Ry Fodbold. Det er en klub og en forening, og her står vi sammen om at løfte opgaverne.

Så der bliver ingen kære mor, der giver lov til at slippe for kravet til aktiv deltagelse.

- Vi kommer til at stå hårdt på det. Der vil selvfølgelig være personer, der er undtaget. Men dem, der bare siger, at det har de ikke lyst til… Dem vil vi sige til, at de skal finde et andet sted at spille fodbold.

Pres for frivillighed

Familier med helt særlige udfordringer kan altså blive undtaget. Men undskyldninger om travlhed eller manglende lyst går ikke.

Men er man så ”frivillig” i klubben, hvis man ikke kan være med på holdet uden? Eksisterer frivillighed overhovedet, hvis det er under pres?

Ja, mener klubrådgiver i DBU Jylland Palle Madsen. I hvert fald i det omfang, som Ry lægger op til, hvor man ikke absolut behøver at bruge mange timer hver uge.

- Jeg synes faktisk godt, at klubberne kan tillade sig at sætte forventningerne til forældrene op. Hvis frivilligheden skal bestå, er vi nødt til at have forældrene og medlemmerne til at hjælpe, så jeg synes, det er et spændende initiativ, siger Palle Madsen.

Mange er allerede frivillige

Hans Ole Jørgensen er far til en pige på U-10 holdet, og han er allerede frivillig. Han hjælper til ved sommerfesten, hvor der skal grilles pølser.

- Jeg kan ikke selv træne dem i fodbold, og det er dejligt, at der er forældre, der gør det. Så jeg må også gøre noget.

Han var i det hele taget positiv, da han hørte om klubbens nye krav.

- Min første tanke var, at det er da rigtig dejligt. Jeg kan jo se, at der er mange Tordenskjolds-soldater, som er her igen og igen. Og der er rigtig mange ting, der skal gøres, så der er brug for, at alle giver en hånd med.

Det kan man altså godt finde tid til i hverdagen, mener Hans Ole Jørgensen.

- Det er små og ikke særligt tidskrævende opgaver, der stilles krav om. På et eller andet tidspunkt i løbet af sæsonen skal man nok finde tid til det.

Kan ekskludere dem med få ressourcer

Hvis man ikke har lyst til at give et nap med, så skal man kigge efter et andet sted til ens barn, lyder det altså fra klubbestyrelsen. Det er lige i overkanten, mener Lars Hestbech, der også er far i klubben.

- Grundidéen er god. Men det kan også kamme over, så det kan blive lidt for meget tvang og udstilling af dem, der kan gøre lidt mindre end andre, siger han.

- Det kan blive ekskluderende i stedet for inkluderende. At nogen måske føler, at hvis jeg ikke kan bidrage med frivilligt arbejde, så må mit barn ikke komme til fodbold.

Den udtrykkelige forventning om frivillighed er han ikke fan af.

- Vi betaler ikke så meget i kontingent, så det er fint, at alle skal hjælpe det, de kan. Men der er nogen, der har mange ressourcer, og nogen der har få. Den enlige med tre børn kan måske overhovedet ikke hjælpe. Og det er også okay, siger Lars Hestbech.

Børn skal ikke være gidsler

Casper Dalhoff fra Ry Fodbold er med på, at klubbens krav til forældrene i yderste konsekvens kan betyde, at en dreng eller pige ikke kan spille på det hold, de gerne vil.

- Jeg vil nødig have, at børn bliver taget som gidsler. At nogen skulle sige, at 'du kan ikke spille fodbold, fordi jeg ikke ønsker at lægge en lille indsats i din klub.' Men jeg tror heller ikke, at det kommer til at ske. Jeg er overbevist om, at de folk, der bor i byen, gerne vil fortælle den samme historie om Ry, som vi gør: At det er et godt sted at bo.