Forældre til kronisk syge børn i vaccine-dilemma: Vaccinen er vores lys i mørket, men er ikke godkendt til børn

Alberte har cystisk fibrose og kan blive tilbudt coronavaccinen, men den er ikke godkendt til børn.

Alberte har kun haft få legeaftaler, siden corona kom til Danmark. Det har været med den samme ven og altid hjemme hos Alberte for at mindske smitterisikoen.

Alberte på ni år kan tælle ni måneder med hjemmeskole og meget få legeaftaler.

Det er ikke fordi, at hendes forældre har fravalgt folkeskolen, eller at hun ikke trives i skolesystemet.

Tværtimod savner Alberte hverdagen med vennerne, sport og sociale arrangementer, men hun har lungesygdommen cystisk fibrose, og det gør hende til en af de danskere, som er særlig sårbar over for corona.

Lyset i mørket er vaccinen, som skal beskytte hende mod et måske alvorligt sygdomsforløb. Havde Alberte været voksen, ville hun være i gruppe fem ud af 12 på Sundhedsstyrelsens prioriteringsliste til at blive vaccineret.

Men Alberte er ni år gammel, og vaccinen er ikke godkendt til børn. Derfor er hun lige nu ikke en del af vaccineprogrammet.

Det frustrerer hendes mor Lise Kraglund, som hverken har hørt statsministeren eller sundhedsmyndighederne tale om vaccinationer til kronisk syge børn eller deres familier.

- Det er som om, at en hel gruppe bliver glemt, når det hele tiden bliver italesat, at alle i risikogruppen kan få vaccinen. Vi er ikke engang som forældre blevet tilbudt vaccinen, så man kunne minimere risikoen for dem, hun er mest sammen med, siger hun.

Et håb og lys i mørket

Siden coronavirus begyndte at nærme sig Danmarks grænser, har Alberte været taget ud af skolen. I starten troede familien fra Mårslet ved Aarhus, at det bare handlede om 14 dage.

- Vi ved ikke, hvor længe vi skal blive ved. Det er vores ansvar, at Alberte ikke bliver smittet, understreger Lise Kraglund.

Coronas indtog i landet har også givet Alberte en stor bevidsthed om, at hun har en sygdom. Lige pludselig skulle hendes forældre forklare hende, at hun er i risikogruppen.

- Det er barsk at forklare. Man bliver bange som otteårig over at få sådan en besked. Det værste er, at hun skal bekymre sig om restriktioner og smittefare. Vi har været hjemme i ni måneder, og det er godt nok længe at være bekymret.

Det var et lys i mørket, da medierne rapporterede, at der nu var en vaccine på trapperne.

- Vi blev lettede og spændte, men vi skal lige være sikre på, hvad det betød for os. Der er ingen tvivl om, at det var vores håb og lys.

Kronisk syge børn kan blive tilbudt vaccinen

Som et barn med en kronisk sygdom kan Alberte få nålen i armen, selv om vaccinen ikke er godkendt til børn, hvis hendes speciallæge vurderer, at vaccinens positive effekter overstiger risikoen. Det kommer også til at blive det afgørende i Albertes tilfælde.

Hendes forældre lægger sig op ad lægernes anbefaling.

- Men det er rigtig svært, for uanset om pilen peger den ene eller den anden vej, så er det et kæmpe ansvar, vi som forældre står med, siger Lise Kraglund.

Hvis noget går galt, så er det jo mor og far, der har taget valget på datterens vegne.

Har de lyst til at tilbyde Alberte noget, som i princippet ikke er testet til børn? Hvad hvis der er en bivirkning, og den er værre end corona? Hvad vil det betyde på lang sigt?

- Det er rigtig svært, at hun i princippet kan få vaccinen, men at jeg skal forholde mig til, at den ikke er testet til børn, siger Lise Kraglund.

Men den ni måneder lange isolation gør, at der efterhånden er mange argumenter, at Alberte skal vaccineres.

- Hun får sit sociale liv tilbage og kan lege med sine veninder, som alle niårige piger rigtig gerne vil. Hun kan tage til sport igen og få gløden tilbage i øjnene. Som familie er det efter et år med bekymringer, at vi kan få en normal hverdag igen. Der er ingen tvivl om, at det alt sammen taler for vaccinen.

Tal med din speciallæge

På Aarhus Universitetshospital er Jens Veirum ledende overlæge for børne- og ungeafdelingen.

Han forstår godt forældres bekymring, når de hører, hvordan sygdommen spreder sig i vores land og hele verden.

- Men det er specielt ved Alberte og andre børn, at de ikke bliver så syge af sygdommen som de ældre. Det er svært at lægge hovedet på blokken og love noget, men jeg kan sige, at risikoen for at blive meget syg for børn er meget lille, forklarer han.

Han mener, at forældre skal tænke meget over, hvornår de holder børn hjemme på grund af bekymring, for det har også store konsekvenser at være ude af det sociale liv i meget lang tid.

Han opfordrer derfor til, at forældre til børn med en kronisk sygdom diskuterer dilemmaet med deres speciallæger.

- Der skal være en afvejning mellem, hvor farlig sygdommen er for barnet, og den vaccine man giver. På et tidspunkt vil man måske give den til alle børn, men det skal vurderes ud fra, hvilken vaccine der kommer, bivirkninger og spredning i samfundet, efter de voksne er vaccineret.

Indtil videre sætter Lise og Alberte deres lid til dem, som får tilbudt vaccinen før børnene. Familien i Mårslet håber nemlig, at andre vil tage imod vaccinationerne, for det kan være med til at gøre livets nemmere for de kronisk syge børn, der i udgangspunktet ikke har muligheden, mener Lise Kraglund

- Det betyder, at vi kan mindske smitten i samfundet, og at det er mere sikkert for os at komme rundt. Det betyder alverden, så jeg håber, at alle, der har mod på det, tager vaccinen.