Forældre vil lave friskole i kriseramte Norddjurs: Kan presse endnu en folkeskole til lukning

Om 120 børn og fem millioner kroner kan kriseramte Norddjurs have en ny friskole.

Torben Lund regner med, at skolen bliver i nogle pavilloner på en mark til at starte med. (Foto: foto: Heikki Yding © dr)

RETTET 29.03.19: Beløbet som Norddjurs skal spare er rettet fra 115 millioner kroner til 51 millioner kroner.

En gruppe forældre i Ørum på Djursland tager nu konsekvensen af, at Norddjurs Kommune har sparet de ældste klassetrin væk på deres folkeskole.

Derfor vil de i aften holde stiftende generalforsamling for en kommende friskole i byen.

Byens skole har i dag over 330 elever, men politikerne vil spare penge ved at flytte de ældste klasser til Grenaa, og eleverne skal derfor køre 15 kilometer i bus til Grenaa.

Det har store konsekvenser for livet i byen. For eksempel kan det betyde, at de unge bliver i Grenaa efter skoletid for at gå til idræt, og det rammer foreningerne i Ørum som for eksempel fodboldklubben.

Det siger Torben Lund, der er en af initiativtagerne til friskolen.

- Vi får meget svært ved at få nogle ungdomstrænere ind. Jeg har omkring 35 trænere til at træne vores ungdomsafdeling, og dem kan jeg jo ikke finde, hvis jeg ikke har vores ungdomsafdeling med, siger han.

Friskolen kan tidligst komme i gang om halvandet år, så Emil Mathiesen fra 7. klasse er en af de elever, der bliver nødt til at skifte skole efter sommerferien, når 7. til 9. årgang flytter.

- Jeg synes ikke, at det er så fedt, for jeg vil gerne have gjort min skole færdig her, siger han.

Besparelserne på skoleområdet sker efter en omfattende sparerunde i hele kommunen, fordi kommunen er i dyb krise og har skullet finde 51 millioner i budgettet for 2019 for at undgå at komme under administration.

For få elever til to skoler i Ørum

Socialdemokraten Allan Gjersbøl Jørgensen fra kommunens børne- og ungdomsudvalg har svært ved at se, at der er plads til to skoler i Ørum.

- Jeg synes, at det er vanskeligt med det elevgrundlag, der er. Det er klart, at hvis der kommer en privatskole, så vil den kommunale skole blive presset på elevantallet, hvis eleverne flytter over i den private skole, siger han.

Allan Gjersbøl Jørgensen roser forældrene i Ørum for at tage et initiativ, selv om det kan give problemer for byens folkeskole.

- Vi må tage udfordringen med en tom bygning efterfølgende, hvis det bliver tilfældet, mener han.

Kræver 120 børn

I Glesborg seks kilometer nord for Ørum ligger der også en folkeskole. Torben Lund drømmer om, at politikerne tager konsekvensen af den nye friskole ved at lukke folkeskolen i Ørum og udbygge skolen i Glesborg.

Han mener, at der er børn nok i området til folkeskolen i Glesborg og en friskole i Ørum.

- Om nogle år er der en friskole i midten i Ørum med 200 børn og en folkeskole i Glesborg med 150 børn, håber han.

Forældrene skal indsamle mindst fem millioner kroner i de kommende måneder og have bindende tilmeldinger om 120 børn.

Torben Lund regner med, at det vil koste omkring 1.900 kroner om måneden at have sit barn gående i friskolen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk