Forbund kræver handling fra region og hospitalsledelser: Døve skal sikres tolke

Danske Døves Landsforbund har sendt et brev til regionspolitikere samt alle landets hospitalsledelser.

På baggrund af sagen om Kjeld Braae her, der oplevede gentagne problemer med at få en tolk, vil forbundet nu have lavet ordningen med døvetolkning om. (© PRIVATFOTO)

Nu skal der ske noget på tolkeområdet for døve.

Det mener Danske Døves Landsforbund, som på baggrund af eksempler, som DR Østjylland i denne uge har beskrevet, har sendt et brev til politikere i Region Midtjylland samt til alle hospitalsledelser i hele landet.

Mandag kom historien om 76-årige Kjeld Braae frem. Han er døv og afhængig af tegnsprogstolkning, når han skal til samtale eller undersøgelse på Aarhus Universitetshospital.

Selvom man som døv har ret til en tolk, når der er behov for det, har datteren Lisa Braae oplevet, at det har været en kamp at få en tolk til sin far.

- Det kan simpelthen ikke passe; det er det rene vilde vesten, når der skal bestilles tolk. Det er rod, fortalte hun mandag.

Siden har andre eksempler på lignende historier været fremme, og ifølge Danske Døves Landsforbund er problemet både omfattende og stigende.

Vurdering af behov skal ske hos patienten

Det har nu fået Danske Døves Landsforbund til at henvende sig til regionens politikere samt hospitalsledelser. I brevet skriver de blandt andet:

- Det er afgørende, at der gøres noget for at forhindre fejl med potentielt dødelig udgang. Der er på nuværende tidspunkt et markant underforbrug af tegnsprogstolkning på hospitalsområdet på grund af manglende bevilling, på trods af pligten til at sikre tilgængelighed for døve.

Det er sundhedspersonalet, der skal vurdere, hvornår der er behov for en tolk, og ifølge den sygeplejefaglige direktør på Aarhus Universitetshospital, Inge Pia Christensen, har afdelingerne styr på, hvornår der skal tilkaldes en tolk.

Alligevel gav kritikken anledning til, at hun satte en undersøgelse af problemet i gang.

- Jeg vil undersøge, om der har været andre problemer med det firma, vi har en samarbejdsaftale med. Den undersøgelse sætter vi i gang lige nu, og så vil jeg gøre opmærksom på over for alle afdelinger og alle ledelser, at vi har en retningslinje for tolkning, og den ligger fuldt tilgængelig hos alle afdelinger på alle pc’er.

Men det er ikke nok, mener Danske Døves Landsforbund. De vil have lavet ordningen om, så det ikke er sundhedspersonalet, der skal vurdere behovet for en tegnsprogstolk.

- Vi ser, at den manglende bevilling af tegnsprogstolk ofte skyldes uvidenhed og manglende procedurer. Derfor bør den enkelte region tage ansvar for at løse problemet ved at beslutte, at døve altid har ret til tegnsprogstolk i mødet med hospitalet, når den døve borger ønsker det. Det vil fjerne den administrative vurdering og de deraf affødte fejlskøn, lyder det i brevet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk