Foreningen Hjælp Voldsofre: Det er psykisk belastende at vente på erstatning

Justitsministeren lover mere hjælp til ofre for forbrydelser og vil senere på måneden fremsætte et lovforslag.

Foreningen Hjælp Voldsofre får mange henvendelser fra folk, der venter længe på deres erstatning.

Ventetiden på at få en erstatning, hvis man er kommet til skade efter at være blevet udsat for en forbrydelse har store konsekvenser - ikke blot økonomisk, men også psykisk.

Det siger Helle Hald, der er bistandsadvokat og talsmand for foreningen Hjælp Voldsofre.

- Hvis man skal udtrykke det mildt, betyder det uendeligt meget. For rigtig mange er deres liv sat på hold, fordi de bliver fastholdt i den position, at de er ofre for en forbrydelse, for sagen er ikke afsluttet endnu og de er i en venteposition. Det er voldsomt belastende, siger hun.

Erstatningsnævnet, der står for at behandle erstatningssagerne, er bagud med deres sagsbunke og fik derfor sidste år tilført ekstra mandskab til at behandle sagerne og udbetale erstatningerne.

Det samme gør de i år, men mange ofre stadig længe på deres penge.

Lenette venter stadig efter at være blevet bortført og voldtaget

En af dem, der venter, er 30-årige Lenette Andersen, der gennemlevede et mareridt, da hun sidste år blev bortført af en mand, som i fem dage voldtog hende og udsatte hende for forskellige former for grov vold, som resulterede i, at hun blandt andet brækkede ryggen tre steder.

Gerningsmanden fik tre års fængsel, og Lenette Andersen blev tilkendt en erstatning på 87.400 kroner for svie, smerte og tort. Men pengene har hun ti måneder senere stadig ikke set skyggen af.

- Jeg kan ikke gøre en dyt nu, for jeg er på kontanthjælp, og det løber knap nok rundt. Jeg kan ikke forstå, når dommeren sagde, som hun sagde, at jeg ikke kan få udbetalt pengene, siger hun.

Og hos foreningen Hjælp Voldsofre er det langtfra den første sag, de har hørt om.

- Det er desværre langt fra et enestående tilfælde med den stakkels pige (Lenette Andersen, red.). Hos os er der rigtig mange, der ringer ind og spørger, om det virkelig kan være rigtigt, at man skal vente så længe, fortæller Helle Hald.

Justitsminister lover mere hjælp

Justitsminister Søren Pape Poulsen fra Konservative siger i en skriftlig kommentar til DR.

- Det er for dårligt, at der er så lange sagsbehandlingstider. Det kan vi ikke være bekendt over for ofrene.

Han skriver desuden, at der, når de nye medarbejdere er på plads i løbet af første halvår af 2019, vil være dobbelt så mange medarbejdere i Erstatningsnævnet som i 2017.

Han bebuder også et lovforslag senere på måneden, der som det hedder i hans skriftlige kommentar til DR "bl.a. skal styrke og effektivisere behandlingen af offererstatningssager".

Foreningen Hjælp Voldsofre har været med i en referencegruppe under justitsministeriet, og Helle Hald mener, at der er gode takter i det.

Men hun mener også, at hele området kunne trænge til et kærligt serviceeftersyn.

- Den helt store gennemgående revision af området har man jo i hvert fald ikke valgt at foretage på nuværende tidspunkt, siger hun.

Facebook
Twitter