Forfalskede coronatest for at komme til undervisning: Nu risikerer gymnasieelev udvisning af Danmark

I foråret ændrede en elev datoen på et testsvar.

Ifølge en juraprofessor er det højst usandsynligt, at gymnasieeleven dømmes til udvisning af Danmark for at forfalske en negativ coronatest. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Opdatering: Artiklen er opdateret klokken 9.40, hvor alder og køn er fjernet.

En gymnasieelev med udenlandsk baggrund risikerer at kunne blive udvist af Danmark, efter at personen tidligere på året forfalskede sin negative coronatest for at komme til undervisning.

Det fremgår af dokumenter i sagen, som DR Østjylland har fået aktindsigt i.

Eleven forventes at tilstå forfalskningen ved Retten i Aarhus, og det fremgår, at personen skal dømmes efter den særlige coronaparagraf 81d i straffeloven.

Den giver domstolene mulighed for at forhøje straffen for en række forbrydelser til det dobbelte, hvis lovovertrædelsen har relation til covid-19-epidemien i Danmark.

Af samme årsag risikerer eleven også at blive udvist af Danmark. Hvis retten takserer forfalskningen med en ubetinget fængselsstraf, kan vedkommende stå til udvisning.

Den mulighed har de danske domstole haft siden april 2020 efter et ønske fra et politisk flertal på Christiansborg.

Eleven gik i foråret på Viby Gymnasium, hvor vedkommende ifølge sigtelsen den 24. maj lagde et negativt svar på en coronatest fra Falck op på intranettet Lectio.

Her havde eleven ændret datoen for testen, så der kunne fremvises en gyldig negativ test for at deltage i undervisningen. Eleven har erkendt at have rettet datoen.

Rektor: Ulykkelig situation

Eleven var ikke den eneste, der blev sigtet af Østjyllands Politi dengang.

Yderligere fem elever har ifølge politiet erkendt at have forfalsket deres coronatest. De fem sager har endnu ikke været i retten.

Østjyllands Politi har ikke ønsket at kommentere sagen. DR Østjylland har været i kontakt med elevens forsvarsadvokat, men advokaten har ikke ønsket at kommentere sagen.

Rektor Lone Sandholdt Jacobsen meldte selv sagen til politiet i foråret. (Foto: Anja Thordahl)

På Viby Gymnasium kalder rektor Lone Sandholdt Jacobsen situationen 'ulykkelig'.

- Som jeg kender unge mennesker, er de ikke altid klar over, hvilke konsekvenser deres handlinger har. Det tror jeg også er tilfældet her, siger hun.

I foråret satte coronaepidemien stadig tydelige spor i det danske samfund. Børne- og undervisningsministeriet havde besluttet, at forudsætningen for at holde gymnasier åbne var, at eleverne lod sig teste og kunne dokumentere det.

Da Viby Gymnasium tjekkede elevernes testsvar efter pinse, fandt en medarbejder to forskellige datoer til den samme tirsdag. Derfor besluttede skolen at gå de indsendte testsvar igennem med en tættekam og endte med at finde fire ændringer mere, som eleverne selv havde lavet.

Sagen blev herefter overdraget til Østjyllands Politi.

- Det er det, vi skal gøre som skole. Ideen med instruksen fra ministeriet var, at smitten ikke skulle spredes. Vi stod med opgaven, at eleverne skulle lade sig teste og dokumentere, siger Lone Sandholdt Jacobsen.

- Da vi så opdager, at noget er galt, er vi nødt til at overgive sagen til de rette myndigheder.

Professor: Usandsynligt med udvisning

Lone Sandholdt Jacobsen fortæller, at Viby Gymnasium har betragtet sagerne som dokumentfalsk, og at skolen derfor ikke forholder sig til det på anden måde end ved at overlade det til politiet. Eleverne har ikke modtaget sanktioner af skolen.

Anklagerne i sagen går efter at få dømt eleven til udvisning af Danmark, men juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet vurderer, at det er et 'ret usandsynligt' scenarie, fordi det kræver, at eleven får en ubetinget fængselsstraf.

- Typisk har så unge mennesker ikke en fyldt straffeattest og er i øvrigt inde i et godt forløb med gymnasiegang, så der vil man ikke give en ubetinget fængselsstraf, men en betinget fængselsstraf. Så er betingelserne for udvisning ikke til stede, siger juraprofessoren.

Det fremgår ikke af anklageskriftet, om eleven er tidligere straffet. Det har ikke været muligt at få kontakt til eleven.

Ifølge Sten Schaumburg-Müller er betingelserne for at dømme gymnasieeleven for dokumentfalsk i den grad til stede.

Han vurderer dog, at det er mere tvivlsomt, om den omdiskuterede coronaparagraf 81d kan bringes i spil.

Landsretten har i deres praksis lagt vægt på ”udnyttelse” i sagerne - for eksempel, at man udnytter situationen til at få ydelser, som man ikke er berettiget til.

DR Nyheder besøgte Viby Gymnasium i foråret. Se nogle af de andre elevers reaktioner fra dengang nedenfor:

I en række meget omtalte sager om coronademonstranter og deres forstyrrelse af den offentlige orden har landsretterne afvist, at situationen er blevet udnyttet. En forfalskning af en coronatest ligger dog lidt nærmere udnyttelse, vurderer Sten Schaumburg-Müller.

- Hvorvidt en domstol vil bruge den bestemmelse, synes jeg ikke er fuldstændig klart. Der er en gråzone her, og det skal en domstol så bestemme, siger han.

Lovændringen, hvor paragraf 81 d indgår, er omfattet af en såkaldt 'solnedgangsklausul', der betyder, at den udløber 1. januar 2022.

Til den tid er det op til Folketinget at vurdere, om der er grundlag for forlængelse.

Det er uvist, hvornår sagen mod gymnasieeleven kører ved retten.

Facebook
Twitter