Forskerne jubler: Guldbuksebien spottet på Samsø efter 80 år

Guldbuksebien er sidst set i Danmark i 1937 og lever ellers meget sydligere.

Her er guldbuksebien, som blev fundet i sidste uge i Issehoved på Samsø. (© Dr Østjylland)

Den er lille, har lodne ben, og så er den vild med Samsø.

Forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet har gjort et opsigtsvækkende fund på en tur til Issehoved. Her har de nemlig opdaget bi-arten ”guldbuksebien”, som ikke er set i Danmark i 80 år.

Forskerne troede, bien var uddød herhjemme, fordi den ikke har været set siden 1937. Så da forskningsteknikker Henning Bang Madsen fra Københavns Universitet med en kollega tog til Samsø i sidste uge for at blive klogere på bierne på kattegatøen, blev han noget overrasket.

- Jeg har set på bier i en god snes år, så jeg kunne godt se med det samme, at det dér var mærkeligt, for den burde ikke være der; den er uddød i Sverige og i Tyskland, så hvorfor var den her? Man har det sådan lidt: 'Jeg må fortælle det til nogen! Jeg må ringe til nogen!'

Henning Bang Madsen tog den med hjem i laboratoriet for at være helt sikker, og her undersøgte han bien, som viste sig at være netop en guldbuksebi-han, som man ellers skal helt til Tyrkiet og Grækenland for at finde.

Klimaet er specielt på Samsø

Ifølge ham er Samsø speciel, fordi klimaet er anderledes dér end i resten af landet.

- Vi regner med, at klimaet her er et mildere, mere tørt Kattegat-klima, som gør, at den godt kan trives, for det er en meget varmekrævende, eller meget varmeelskende art, forklarer han.

Desuden har Samsø bakker med sydvendte skråninger, som gør det attraktivt for guldbuksebien at bosætte sig netop dér.

Det specielle ved guldbuksebien er desuden, at den er hundrede procent afhængig af blomsten blåhatten, som netop vokser godt på de høje bakker, hvor der ingen naturpleje er.

Det var da også i netop sådan én, at Henning Bang Madsen spottede bien.

- Vi kunne se, at de steder, hvor der var kvæg eller får udsat, var der ikke så mange blåhatte, men på de høje bakker var der en del, og der var ikke så meget naturpleje. For mange får gnaver dem simpelthen væk, fortæller han.

Naturvejleder på Samsø glæder sig

Bjarne Manstrup, der er afdelingschef i Samsø Kommunens naturafdeling og naturvejleder på øen glæder sig over opdagelsen.

- Jeg anede ikke, der var noget, der hed en guldbuksebi, så det var jo interessant, og det, at man finder en ”ny” art, er jo en god historie, siger han.

Han fortæller, at opdagelsen giver stof til eftertanke, så blomsten – og dermed også bien - beholdes på Samsø.

- Jeg mener også, det er noget, vi skal have med i vores planer for, hvordan vi forvalter området, siger han.

Henning Bang Madsen og kollegerne fandt kun én han-guldbuksebi, men han er sikker på, at der gemmer sig flere på Samsø. Derfor tager han tilbage om nogle uger, når bierne for alvor begynder at sværme. - Vi forventer helt klart, at der er flere, for alternativet er, at den skulle komme som flyvende strejfer, men det kan ikke lade sig gøre, for så skulle den komme helt nede fra Grækenland. Så den har været der hele tiden, vi har bare ikke vidst det.

Guldbuksebien er blevet fragtet til Zoologisk Museum i København.

FacebookTwitter