Forskningen kan ikke konkludere, at økologi er sundere

Ny undersøgelse fastslår dog, at der er flere gavnlige effekter i økologi end andre produkter

Økologiske fødevarer indeholder flere mineraler og vitaminer og færre pesticidrester end de øvrige madvarer, slår ny undersøgelse fast (arkivfoto). (© Colourbox)

Er det egentlig sundest at spise økologisk mad? Det har hidtidige undersøgelser peget i hver sin retning af.

Men nu er den danske forskning blevet samlet i en såkaldt videnssyntese, der giver det hidtil største overblik.

Lizzie Melby Jespersen fra Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer på Aarhus Universitet har været koordinator på forskningen.

Hun kan konkludere, at der ikke er videnskabelig evidens for, at økologi er sundere.

- Det er svært at sige, for hvad er sundhed? Der er mange ting, der influerer på det som, om du dyrker motion, og hvad du ellers spiser, forklarer hun.

Alligevel mener hun, at det fokus, der har været på at spise økologisk de seneste år, har noget på sig, for der er forskel på indholdsstofferne i konventionelle og økologiske fødevarer.

Vælger man økologi, får man flere af de gavnlige stoffer og færre af de dårlige, fortæller hun.

- For eksempel er der ikke pesticidrester, og der er færre antibiotikarester. Der er også nogle vitaminer og mineraler til forskel.

Derudover påpeger hun, at økologien har en række andre gavnlige effekter.

- Det er jo ikke kun sundhed. Det er også miljø, biodiversitet, natur og dyrevelfærd, som mange forbrugere er meget opmærksomme på.

Fødevarestyrelsens anbefalinger til at spise økologisk

  • Økologiske afgrøder er dyrket uden eller med meget få sprøjtemidler og tilsætningsstoffer. Dermed undgår du pesticidrester og stoffer, som kan være i konventionelle afgrøder.

  • Økologiske fødevarer må ikke indeholde genmodificerede ingredienser.

  • Økologiske landbrug har positive effekter på miljø og dyre- og plantearter. Desuden er der en række krav til dyrevelfærden, som ikke er til stede i konventionelle landbrug.

FacebookTwitter