- Come on, vi er altså voksne mennesker. Vi kan godt selv finde ud af at styre det her.
Det var reaktionen fra et hold markedsføringsøkonomer på Erhvervsakademiet Aarhus, da de sidste år hørte, at de var en mobilfri forsøgsklasse. Det fortæller Mette Risgaard Olsen, der er lektor på erhvervsakademiet.
Efter semestrets afslutning blev de studerendes motivation målt som led i forskningsprojektet BOOST, hvor erhvervsakademier fra hele landet deltog. De mobilfri elever var mere fokuserede, fortæller Mette Risgaard Olsen, der også er projektleder i forskningsprojektet.
- De havde en højere studietilfredshed, og de oplevede, at der var et rigtig godt sammenhold på deres hold. Underviserne oplevede også, at de her studerende var mere nærværende, de havde større koncentration, og de arbejdede simpelthen bedre end gennemsnittet, siger hun.
Mobiler ned i tasken
Syv af ni erhvervsakademier i landet medvirker i projektet, som ledes af Erhvervsakademi Aarhus i samarbejde med Dorte Ågård, ph.d. og lektor ved Institut for Læring og Filosofi ved Aalborg Universitet.
Det blev sat i gang sidste år og er nu afsluttet. Resultaterne ventes at udkomme som en værktøjsbog til undervisere.
Uffe Thomsen er underviser på et mobilfrit hold på Erhvervsakademi Aarhus, og han er glad for det nye værkstøj.
- Vi bad eleverne om at tage mobilerne, slukke dem og lægge dem ned i taskerne. At den er i lommen og vibrerer, når der kommer en notifikation eller SMS, er ikke nok. Det kan godt være, at de har haft nogle abstinenser, men trivslen i klassen er meget bedre. De er meget mere tilstede, siger han.
På en skala fra 1-10 lå forsøgsholdets motivation på 7,6. Til sammenligning lå landsgennemsnittet på 6,7, og derfor vil Erhvervsakademi Aarhus nu vil brede de mobilfri timer til endnu flere hold.