Forslag: Chefer og direktører skal have en lavere løn

Flere kommuner har allerede forladt de tidsbegrænsede åremålsansættelser, fordi de er for dyre, og nu følger Aarhus Kommune trop.

Det glæder socialrådmand Thomas Medom (SF), at åremålsansættelserne muligvis afskaffes. (© SF)

Nu skal chefer og direktører hyres til en lavere løn i Aarhus Kommune. I dag indstiller magistraten bestående af borgmesteren, de fem rådmænd og tre magistratsmedlemmer byrådet til at stoppe åremålskontrakter med topledere i kommunen.

Det falder i god jord hos byrådsmedlem Thomas Medom (SF), der er rådmand for sociale forhold og beskæftigelse.

- Det har været en tosset måde at bruge kommunens penge på, siger han.

Åremålskontrakterne er en dyr måde at hyre topledere på. Som nyansatte får de typisk om mod en halv million kroner oveni den almindelige løn som kompensation for, at han eller hun er tidsbegrænset ansat. Men mange gange bliver chefen alligevel forlænget i ansættelsen og har dermed også en pæn sikkerhed i jobbet.

Både Randers, Odense og København har droppet åremålsansættelserne og nu ser det ud til, at Thomas Medom har politisk flertal for, at Aarhus gør det samme.

- I SF er vi stærkt modstandere af, at det her løngab og ulighed mellem medarbejdere og chefer, det bare fortsætter med at vokse, siger han.

Thomas Medom synes også, at det er helt i orden, at chefer i det offentlige får markant lavere løn end chefer i det private.

- Der er en helt anden jobsikkerhed, og der er også nogle andre arbejdsvilkår, som kan være mere attraktive end i det private, siger han.

Hvis forslaget vedtages, skal direktørerne i Aarhus fremover ansættes på kontrakt. Det giver også et løntillæg, men ikke så stort som ved åremålsansættelser.

Åremålsansættelser

  • En åremålsansættelse varer i første omgang mellem tre og seks år.

  • Den kan maksimalt forlænges en gang og kun så den samlede ansættelse er ni år.

  • Efter ni år skal stillingen i offentligt udbud.

  • Fratrædelsesgodtgørelsen for åremålsansættelser svarer til en måneds løn per års ansættelse.