Forsvarer: Det kan ikke bevises, at byrådsmedlem foretog sig noget ulovligt

Det aarhusianske byrådsmedlem Maria Sloth og hendes bofælle, der er folketingskandidat, er anklaget for at hjælpe to illegale migranter.

Retten i Aarhus skal tage stilling til, hvorvidt det var ulovligt at hjælpe to migranter med ophold og transport til Norge. (Foto: © Eric Øtting, DR)

Var det ulovligt, da byrådsmedlemmet Maria Sloth (EL) fra Aarhus og hendes bofælle, folketingskandidat Anne Hegelund (EL), sidste år husede to afrikanske migranter og hjalp dem med transport til Norge?

Det var spørgsmålet, da sagen kom for retten i Aarhus i dag.

Anklagen gik på, at de to kvinder har overtrådt udlændingelovens paragraf 59, stk. 8, der gør det ulovligt at bistå udlændinge med at rejse ulovligt ind og gennem Danmark og opholde sig ulovligt i landet.

Maria Sloth og Anne Hegelund blev meldt til politiet efter at have fortalt om episoden i Århus Stiftstidende.

Dog mener Anne Hegelunds forsvarer, Lasse Hummelhof, at de anklagede ikke kunne vide, at de to migranter fra Afrika faktisk var illegalt i landet.

- Rigtig mange udlændinge – herunder personer med afrikansk herkomst – kan opholde sig fuldt legalt både i Danmark og i Schengen-landene, siger han.

Maria Sloths forsvarer Claus Bonnez stemmer i og siger, at mændene sagtens allerede kan have fået asyl i et Schengenland og et opholdskort, så de helt legalt kunne rejse til Norge gennem Danmark.

- Nu skal retten jo så vurdere, om det var ulovligt, det, der skete præcis den nat. Det er det, vi forsøger at så tvivl om, siger han.

Jacob Balsgaard, anklager ved Østjyllands Politi, holder fast.

- Der er rejst en tiltale og også fremlagt de beviser, vi har i sagen. Vi har argumenteret for, hvorfor anklagemyndigheden i hvert fald mener, der foreligger en overtrædelse. Nu er det op til retten at vurdere det, siger han

Der falder dom i sagen d. 26. august.