Fra 50 til 30.000 tilskuere: Kapsejlads i Aarhus bliver stadig større

Tusindvis overværer igen i år det traditionsrige kapsejlads ved Aarhus Universitet, men sådan var det på ingen måde, da det hele startede i 1991.

Sådan så det ud de første år af kapsejladsen i Universitetsparken i Aarhus. (© Dr Østjylland)

Nordeuropas største studenterarrangement med op mod 30.000 tilskuere.

Så enkelt kan det årlige kapsejlads i Universitetsparken ved Aarhus Universitet, der i dag bliver afholdt for 28. gang, beskrives.

Sådan var det dog langt fra for 27 år siden i 1991, da kapsejladsen for første gang så dagens lys.

Her opstod ideen, da Tandlægehøjskolen i Aarhus og Det Lægevidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet blev lagt sammen i et nyt sundhedsvidenskabeligt fakultet.

En af dem, der var med til den første kapsejlads, er Mads Holmen. Han læste dengang medicin på Aarhus Universitet.

- Jeg var med på det første sejlhold, og det var meget stille. Det var et lille indslag i en fredagsbar, og der var måske 50 mennesker, når der var flest, forklarer han.

- Vi havde kapsejlads stort set med de samme regler som nu. Vi sejlede i en lille gummibåd, og det var stafet som nu over søerne og rundt om en øl og så tilbage igen.

En duel mellem læger og tandlæger

En anden af dem, der var med i den spæde start, er Jens Winther Jensen. Han var med på medicinernes hold i duellen mod tandlægerne i 1992.

- Det var væsentligt mindre end i dag. Festforeningen på medicinstudiet mødtes med dem på tandlægehøjskolen og blev enige om, at det egentlig kunne blive sjovt at kaste en gummibåd ud i søen og så sejle frem og tilbage.

- Så stod vores undrende medstuderende ellers på bredden og tænkte, at vi var fuldstændig bindegale, siger Jens Winther Jensen, der i dag er direktør for Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.

Hvor der kun var to hold, der duellerede i 1991, så er der i år 13 hold, der dyster om at bunde en øl, snurre rundt om den ti gange og sejle over søen i Universitetsparken i Aarhus hurtigst muligt.

Overrasket over udviklingen

Hverken Mads Holmen eller Jens Winther Jensen havde på nogen måde forudset, at den traditionsrige aarhusianske kapsejlads ville udvikle sig til at blive Nordeuropas største event for studerende med op til 30.000 tilskuere.

- Vi er meget stolte af det, der er sket med kapsejlads, men jeg tror ikke, vi skal tage æren for det. Vi har fået idéen, men jeg tror, at idéen har vokset sig større uden, at vi har så meget del i det, siger Mads Holmen.

- Det er bare så fedt at se, at de tager det til det her niveau i dag. Det er virkelig sjovt, og jeg er helt vild med, at de studerende har denne her oplevelse og fest med hinanden. Det er det helt rigtige, lyder det fra Jens Winther Jensen.

Allerede klokken 6 i morges sad tusindvis af tilskuere klar til årets kapsejlads. (© Dr Østjylland)

Årets sejlads går i gang klokken 14.30 i dag. En af de tusindvis af studerende, som skal overvære dette, er psykologistuderende Tue Krog. Han er et godt eksempel på, hvordan interessen for kapsejladsen har udviklet sig igennem snart tre årtier.

- Jeg mødte op klokken tre i nat for at få en plads sammen med mine venner og de andre fra studiet. For at kunne gøre det, var vi nødt til at komme ret tidligt.

Facebook
Twitter