Et indblik i et nyt fag med en voksen-elevløn i baglommen kan flytte ledige hen i brancher, der skriger på flere kolleger.
Det er situationen i Syddjurs Kommune, hvor forløbet 'Før-sosu' med et par ugers praktik og nogle uger på skolebænken har fået alle 19 deltagere på forløbet til at begynde på sosu-hjælperuddannelsen.
De nye hænder falder på et tørt sted, da ældreområdet mangler sosu-hjælpere, fortæller Susanne Pallesen, der er uddannelseskoordinator i Syddjurs Kommune.
- Det er jo fantastisk. Vi er så glade for, at vi kunne lave så stort et hold, og at de er så interesserede i området, at de ønsker at gå videre, siger hun.
Fik nedbrudt fordomme
En af eleverne fra forløbet er Michelle Sørensen. Hun har tidligere arbejdet som blandt andet sælger og på fabrik, men har gået ledig i fire måneder og var lidt skeptisk over for faget i starten.
- Jeg har altid tænkt, at det skulle jeg aldrig på grund af fordomme og at skulle hjælpe ældre mennesker med personlig hygiejne, siger hun.
Praktikken fik hende dog på andre tanker.
-Da jeg havde prøvet det af, set de ældre borgere i øjnene og mærket stemningen, blev jeg helt sikker på, at det var klart den vej, jeg skulle, siger hun.
Kenneth Andersen har også skiftet branche. Han er tidligere smed og har gået ledig i et halvt år. Han tror, at livserfaring er god at have med i den nye branche.
- Fordelen er, at man kan se flere vinkler. Jeg er 43 år, og jeg har lært noget i mit liv om kommunikationen med de ældre mennesker. Hvor er det okay at lave lidt fis og ballade, for også at få deres humør lidt op, siger han.
Lønnen giver muligheder
'Før-sosu' er et forløb for ledige over 25 år, der måske har lyst til at prøve sosu-faget. Det indeholder fem ugers undervisning og to ugers praktik, fortæller afdelingsleder i erhverv og beskæftigelse Anne Røjkjær.
- Man får snust til skolen, og hvordan det ville være at arbejde med sosu-faget. Forløbet er uforpligtende, da man får lov at se noget an, inden man binder sig, siger hun
Fælles for de nye elever fra Syddjurs er, at alle får voksenelev-løn på uddannelsen. Det har også gjort, at de nemmere kunne sige ja, fortæller Michelle Sørensen.
- Selvfølgelig har det gjort, at jeg har sagt ja tak til at begynde her, for jeg havde ikke økonomisk mulighed for at skulle tilbage på SU, siger hun.
Fire forløb er afsluttet siden første hold i 2015 og i alt er 57 ud af de 62 elever, der har været igennem forløbet, startet på sosu-hjælperuddannelsen.
Susanne Pallesens navn er rettet fra Susanne Poulsen til Susanne Pallesen klokken 11.54