Fra lort til lækkert: 27 millioner kroner skal skolebørn toilettet

Aarhus Kommune renoverer og bygger nye skoletoiletter for millioner, men eleverne skal selv være med til at holde dem lækre.

Noah Horndrup Sikjær og skoleleder Allan Hjortshøj er enige om, at toiletterne trænger til et stort løft. - Toiletterne ser ud, som da jeg gik i skole, og det vil sige, at der er ikke sket noget på området i 40 til 50 år, siger Allan Hjorthøj.

Det skal være mere lækkert at gå på toilet på skolerne, og det skal eleverne selv hjælpe med til.

Aarhus Kommune vil bruge 27 millioner kroner til at renovere over 200 skoletoiletter og bygge 100 nye. Det fortæller projektleder Lene Vestervang Olsen.

Rene toiletter kræver nemlig to tiltag. Selve toiletterne skal have en højere standard, og eleverne skal opdrages til, hvordan man tager ansvar, og holder det rent.

- Vi kan måske få børnene til at tørre toiletsædet af, inden de går på toilet, så bliver det jo holdt rent, eller vi kan få dem til at samle op, hvis der ligger noget på gulvet, siger Lene Vestervang Olsen.

På den måde kan eleverne selv være med til sikre, at toiletterne er værd at besøge, og det koncept er ved at blive udviklet til projektet.

På Holme Skole er Noah Horndrup Sikjær på ti år en af de elever, der kender problemerne med toiletterne.

- Der kan være tis eller toiletpapir med tis på gulvet og lort på brættet, så lader jeg være med at bruge det og går ned til 0.-erne. Jeg synes, at det er uacceptabelt og lidt irriterende, at andre bruger toilettet sådan, siger han.

Holme Skole er en af de tre skoler, der vil prøve at digitalisere toiletterne, så de for eksempel kan fjerne luftgener og er selvrensende. De får penge til at renovere seks toiletter og til at bygge nye.

Derfor vil klassen nu få sin egen nøgle til toilettet, som en del af projektet.

- Så vi kan tage en nøgle i klassen, når vi skal på toilettet. Jeg tror, at det bliver bedre, når klassen har sit eget toilet, for så er det vores egen skyld, hvis det sviner, siger Noah Horndrup Sikjær.

Facebook
Twitter