Frist for kvote 2-ansøgninger falder i dag: Ikke nemt at gennemskue systemet

Lars Kjeldahl søger ind via kvote 2, men kriterierne har været svære at gennemskue.

Lars Kjeldahl fra Holstebro har sendt fire ansøgninger afsted via kvote 2 – tre til Aarhus og én til Aalborg. I dag arbejder han som tjener på værftet i Struer. (© PRIVATFOTO)

Omkring 55.000 ansøgninger er på vej til de videregående uddannelser via kvote 2, hvor der var ansøgningsfrist i dag klokken 12.

Og ansøgerne har skulle holde tungen lige i munden, for der er et virvar af optagelseskrav og kriterier for de kommende studerende, og på flere universiteter er kravene til ansøgerne under forandring.

Københavns Universitet vil indføre tests på alle uddannelser for kvote 2-ansøgere fra næste år, og Aarhus Universitet har allerede fra i år indført tests på alle naturfaglige og tekniske uddannelser.

Lars Kjeldahl fra Holstebro søger ind på uddannelser i både Aarhus og Aalborg med førsteprioriteten diplomingeniøruddannelsen i maskinteknik på Aarhus Universitet, og han er gladere for prøver end karakterer.

- Så længe, man vil lære noget, er det det vigtigste. Hvis man virkelig interesserer sig for det, er man ikke bange for at tage en test, siger han.

Men han fortæller, at det ikke har været nemt at gennemskue systemet og de forskellige kriterier.

- Jeg sad længe ved computeren og søgte rundt for at finde ud af, hvad man skulle, og hvad der var nødvendigt, forklarer han.

Universiteter: Prøver er en god pejling

I Aarhus, hvor Lars Kjeldahl søger ind, skal kommende studerende på alle naturvidenskabelige og tekniske uddannelser have et gennemsnit på syv og samtidig også have bestået matematik på A-niveau med et syv-tal. Lever man ikke op til adgangskravene, har man stadig mulighed for at søge ind via kvote 2. Men også her vil der fra i år ske ændringer, så man nu skal gennem en optagelsesprøve.

Formålet er at få de studerende ind, der også er i stand til at gennemføre studierne og mindske frafaldet, forklarer prodekan Finn Borchsenius.

- Vi vil gerne være sikre på, at hvis man måske har et lidt svagt udgangspunkt, at man så virkelig har tænkt igennem, hvad det er for en uddannelse, man vælger, og man har en motivation for at gå i gang og tackle de udfordringer, der måtte komme, siger han.

På Københavns Universitet vil alle kvote 2-ansøgere fra næste år blive testet i almindelige færdigheder inden for sprog og matematik. Prøverne skal dog ikke stå alene - men er en god pejling på, om ansøgerne er studieegnede, siger sektionschef i vejledning og optagelse Pernille Kindtler.

- Prøverne kan forhåbentlig teste ansøgernes aktuelle niveau, så hvis man nu ikke klarede sig så godt i gymnasiet, men siden har lært en masse nyt, får man mulighed for at demonstrere det i sådan en prøve, forklarer hun.

Forsker: Optagelsesprøver er mere retfærdige end karakterer

De vidt forskellige krav til ansøgerne fra fag til fag - og fra universitet til universitet skal gøres mere gennemskuelige, mener seniorkonsulent Bjarke Tarpgaard Hartkopf fra Danmarks Evalueringsinstitut.

- Ansøgerne oplever, at det er et meget komplekst uddannelseslandskab, de skal forholde sig til, og at det er svært at få styr på alle de forskellige kriterier, der er på kvote 2.

Han mener, tests er mere retfærdige end karakterer.

- Hvis man lavede en kvote, der kun var baseret på tests, ville folk i højere grad opleve, at der var et mere entydigt alternativ til karakterer, og man ville nok i højere grad opleve, at man fik en ”second chance”, også selvom man klarede sig dårligt på gymnasiet, siger han.

Syddansk Universitet har allerede optagelse for alle ansøgere til kvote 2, mens hverken Aalborg Universitet eller RUC har planer om ændringer i deres kvote 2-ansøgninger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk