Frivillig på asylcenter: Mit hjerte græder

Hærværk og brand på et asylcenter på Djursland i nat vækker harme og vrede. Se video fra branden her.

Røde Kors asylcenteret Lyngbygaard på Djursland blev i nat udsat for hærværk - blandt andet blev en bil sat i brand. (Foto: Kay Bechmann © Dr Østjylland)

Nattens hærværk på Røde Kors asylcentret Lyngbygaard på Djursland har været en rystende oplevelse for beboerne.

En bil blev sat i brand, og der er tegnet nazisymboler på centret og besked om, at det her er første gang.

Alt sammen er sket få meter fra værelserne, hvor asylcentrets beboere, familier med børn, lå og sov.

Se video fra nattens brand i videoen herunder:

Røde Kors' asylcenter Lyngbygaard på Djursland var i nat udsat for groft hærværk. Det er tredje gang på kort tid, at ukendte gerningsmænd har laver hærværk på netop det asylcenter. Vi følger op på sagen resten af dagen på DR P4 Østjylland.

Posted by DR P4 Østjylland on Thursday, August 27, 2015

Alle er forskrækkede og bange

- Beboerne er alle forskrækkede, bange og utrygge efter hærværket og branden, og de har ikke sovet hele natten, lyder det fra Yrgim Hale, der er pædagog på centeret.

De omkring 120 beboere blev vækket, da branden blev opdaget, og Yrgim Hale skulle være taget hjem i løbet af natten, men valgte at blive.

Der er ikke noget værre

Jette Aarøe Clausen er en af de såkaldte venligboere, som har engageret sig i centeret og ofte kommer på besøg. Hun fik noget af et chok, da hun fik nyheden her til morgen.

- Mit hjerte græder, for man kan ikke forestille sig noget værre end at lave hærværk på et asylcenter. Det viser ingen forståelse for de mennesker, der bor der og den baggrund, de kommer fra, siger Jette Aarøe Clausen.

En frivillig tror, lokale står bag hærværket

Erik Boye Kirk bor i området og arbejder også som frivillig.

- Det er nogle ynkelige mennesker, der står bag angrebet, siger han og tror, hærværksmændene er inspireret af hændelser i Tyskland, hvor et asylcenter blev udsat for hærværk for få dage siden.

Erik Boye Kirk fortæller videre, at beboerne på asylcenteret er blevet modtaget godt af de lokale, hvor mange gør en frivillig indsats, men han tror dog også, det er lokale, der står bag nattens angreb.

Både han og andre frivillige planlægger en modaktion i weekenden.

"Det er helt uacceptabelt, at nogle tosser i den grad fører sig frem og ikke længere bare med graffiti, men også med trusler og brand"

anders ladekarl, generalsekretær, dansk røde kors

Branden optrapper problemet

Fra Røde Kors lyder der en kraftig opfordring til politiet om at finde frem til hærværksmændene.

Det er tredje gang på et halvt år, at centeret er udsat for hærværk.

- Denne gang optrappes problemet dog, fordi der blev sat ild til en af centrets biler, som udbrændte fuldstændigt, siger generalsekretær Anders Ladekarl fra Røde Kors.

- Det er helt uacceptabelt, at nogle tosser i den grad fører sig frem og ikke længere bare med graffiti, men også med trusler og brand, siger han.

Håber, episoderne er begrænset til området

Lignende episoder er ikke set andre steder end ved Lyngbygaard, og Anders Ladekarl håber, det er begrænset til Grenaaområdet:

- Det vil være forfærdeligt, hvis det breder sig. Og vi håber, politiet for alvor sætter ind, finder hærværksmændene og stopper dem, siger han.

Røde Kors asylcenteret er etableret i et tidligere plejehjem, har eksisteret i knap et år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.