Frivillige går med socialt udsatte til lægen og på sygehuset

Mange vil ikke komme til behandling, hvis de ikke fik støtte, mener sygeplejerske.

De frivillige hjælper de socialt udsatte med blandt andet at huske, hvad lægen siger, de skal gøre. (© Colourbox)

De rigeste og mest ressourcestærke er gode til at bruge tilbuddene i sundhedssystemet, men det kniber mere for socialt udsatte og folk med lav indkomst.

Det har foreningen Social Sundhed i Aarhus forsøgt at gøre noget ved det. Her tilbyder 50 frivillige at tage med udsatte borgere til lægen og på sygehuset.

Førtidspensionist Janus Ørbæk Holmgaard har benyttet sig af tilbuddet.

- Nogle gange får man så meget information, at det kan det være svært at håndtere. Hvad var det, lægen sagde, jeg skulle huske til næste gang? Hvad var det, jeg skulle gøre?, forklarer han.

Janus Ørbæk Holmgaard lider af flere kroniske sygdomme og besøger tit lægen og hospitalet. Han har takket ja til at få en frivillig brobygger med til lægen, medicinstuderende Jesper Bjørn.

-Det at jeg er med, og at der er en anden, der hører det, Janus får at vide, det giver ham sikkerhed for, at han får det ud af samtalen, som han skal, mener Jesper Bjørn.

Sygeplejerske Line Raunsbæk Knudsen, som behandler Janus Ørbæk Holmgaard, er enig. Hun tror, at en række udsatte borgere har stor gavn af at have en frivillig med.

- Mange af dem ville ikke komme, hvis de ikke havde en støtte. Derfor er det vigtigt at tage fat i lige præcis den gruppe, mener hun.

Brobyggerne er personer under uddannelse i sundhedssektoren og findes indtil nu kun i Aarhus. Det eneste tilskud, de får, er, at kommunen dækker deres transportudgifter.

Der er 50 frivillige brobyggere i foreningen Social Sundhed i Aarhus.