Frygt for zika-virus: Gravide kan få foretaget ekstra ultralydsscanning

Gravide, der har rejst i områder, hvor zika-virus er i udbrud, kan få undersøgt deres foster.

Er man gravid og har rejst i områder med udbrud af zika-virus, der formodes at stå bag hjerneskader på fostre, tilbydes ekstra ultralydsscanning (arkivfoto) (Foto: Jeinny Solis S. © Stock.XCHNG)

Gravide med frygt for at være smittet med den frygtede zika-virus, kan få tilbudt en ultralydsscanning, hvor man undersøger barnets hjerne og hoved.

Det fortæller Olav Bjørn Petersen, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital med ansvar for de gravide, efter at den første dansker er blevet smittet med virussen.

Der er tale om en yngre mand, der havde rejst i Syd- og Mellemamerika, hvor zika-virussen er i udbrud.

Virussen er farlig for gravide, fordi den kan påvirke fosterets hjernestørrelse. Har man som gravid rejst i Syd- og Mellemamerika, kan man henvende sig til sin egen læge og blive henvist til en undersøgelse på hospitalet.

- Her vil man komme til samtale med en læge og blive tilbudt en ultralydsscanning, hvor man sikrer sig, at barnet har det godt. Her kigger man især på, hvordan barnets hoved og hjerne ser ud, siger Olav Bjørn Petersen.

Viser undersøgelserne, at det ser ud, som det skal, er det en meget stor sikkerhed for, at alt er, som det skal være, fortæller han.

Zika-virussen har fået de danske myndigheder til at advare gravide mod at rejse til de lande, hvor udbruddet er. Derudover skal man beskytte sig mest muligt mod myggestik, hvis man er af sted.

Zika-virus smitter gennem aedes-myg og kan derefter gives videre fra mor til foster eller under fødslen. I enkelte tilfælde er virussen også overført seksuelt.

Facebook
Twitter