Frygter krybskytter: Nyfødt næsehorn konstant overvåget i Ree Park

Truslen fra kriminelle har fået Ree Park til at overveje at holde næsehornsfødsel hemmelig.

Næsehornet blev født i mandags og vejer 40 kilo. Hun er vigtig, for der er alt for få som hende. (© Ree Park Safari) (© Ree Park)

Næsehornenes familieforøgelse i Ree Park skaber ikke kun stolte smil, men også bekymringsrynker hos dyrepassere og ledelse.

Derfor er det lille, nye næsehorn topsikret. Parken vil ikke kun følge med i, hvordan den trives, men de holder også øje med kriminelle.

Der hænger derfor en lang række kameraer i stalden, hvor næsehornene opholder sig, og ingen af signalerne går ud på skærme, som dyreparken ikke selv har styr over, fortæller direktør Jesper Stagegaard.

- Billederne bliver sendt intern i parken, til publikum og ene og alene ud af huset til de af vores ansatte, som skal følge med i stalden og overvåge den, siger han.

Sikkerhedsforanstaltninger har været nødvendige, siden krybskytter i foråret brød ind i en fransk zoologisk have og savede de værdifulde horn af et næsehorn:

Hornene kan indbringe 300 kroner per gram, hvilket gør dem dyrere end guld.

Truslen om, at det også kan ske i Ree Park, har faktisk fået parken til at overveje helt at holde fødslen hemmelig.

- Man vender lige skråen en ekstra gang i forbindelse med at offentliggøre dyrene og informationer af dyrene, siger Jesper Stagegaard.

- Derfor var overvejelsen, om vi overhovedet skulle flage med, at vi har næsehorn, for vi ser også en næsehornsmor med meget, meget store horn, siger han.

Ree Park har overvejet at gøre ligesom flere andre europæiske safariparker og save hornene af næsehornene for at holde krybskytter væk.

Men den ide har de opgivet igen, da næsehornene er født med horn på næsen og graver rundt med dem og bruger dem som noget helt naturligt i deres adfærd.

- Det virker helt vanvittigt, hvis vi i Europa skal til at afmontere hornene. Så må vi dæmme op for mulighederne på anden måde ved for eksempel at arbejde sammen med politiet, så de ved, at der er en mulig trussel, siger Jesper Stagegaard.

I januar besøgte Afrika-korrespondent Søren Bendixen en privat næsehornspark i Sydafrika. Her har ejeren besluttet af fjerne næsehornenes horn, inden krybskytterne gør det:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk