Fuldtidspolitik på sygehuse fejler: På fem år er næsten lige så mange på deltid

I 2021 skal 80 procent af regionernes ansatte arbejde på fuldtid, lyder målet fra Danske Regioner.

Hanne Jensen (tv.) med kollegerne Jane Brygger Justesen og Anne Elkjær Møller. (© Dr Østjylland)

Hanne Jensen er sygeplejerske og arbejder på Aarhus Universitetshospital 32 timer om ugen på et sengeafsnit for ældre. En ordning, hun startede med, da hendes børn var små.

- Nu er de næsten voksne, men det giver stadig stor mening. For mig gør det, at det giver kvalitet i mit virke; at jeg har overskud, når jeg er på arbejde, men faktisk også når jeg er hjemme, siger hun.

Hun er langt fra den eneste, der arbejder deltid. Det må Danske Regioner konstatere efter næsten fem års indsats for at få flere ansatte til at arbejde 37 timer om ugen.

I 2013 vedtog Danske Regioner en strategi, som havde til formål at få flere til at arbejde fuldtid frem for deltid. Slutmålet er at nå op på 80 procents fuldtidsansatte i 2021.

Da strategien blev vedtaget, var 60 procent af de ansatte i regionerne på fuldtid. I januar i år, altså fem år senere, var andelen på 61 procent og dermed kun et procentpoint højere; og det er samtidig langt under måltallet, der lyder på 72 procent i år.

Deltid på grund af arbejdspresset

Hanne Jensens kollega Anne Elkjær Møller var også på deltid, da børnene var små – nu har hun valgt den løsning igen.

- Det er blandt andet på grund af arbejdspresset. Jeg er lige blevet 61, og der er fart på arbejdet, og jeg skal gerne holde nogle år endnu. Jeg elsker mit arbejde, men samtidig har jeg også børn og børnebørn i København – og de trækker, siger hun.

For Anne Elkjær Møller og Hanne Jensen handler det også om et stigende arbejdspres. Derfor gør den ugentlige fridag en stor forskel.

- Vi har helt klart fået mere at lave, og patienterne er blevet dårligere, og vi er blevet færre til at lave det samme arbejde. Jeg skal holde fem-syv år endnu, og det vil jeg gerne. Jeg har været sygeplejerske i 37 år og vil da gerne lige gøre det ordentligt færdigt, inden jeg en dag skal på pension. Det føler jeg, at jeg kan nu, lyder det fra Anne Elkjær Møller.

Direktør: Vi er ekstra opmærksom på stillingsopslag

På Aarhus Universitetshospital klarer man sig bedre end gennemsnittet og har 70 procent i fuldtidsbekæftigelse. Sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen er opmærksom på, at medarbejderne kan opleve et højt arbejdspres.

Hun mener dog, at de ansatte kan finde muligheder inden for overenskomsten til at købe sig fri ved for eksempel at veksle de tillæg, der udbetales ved arbejde på skæve tidspunkter, til frihed.

- Jeg er opmærksom på, at alle lederne og medarbejdere kender til de muligheder, så livssituation og fuldtid kan gå hånd i hånd, siger hun.

Hun fortæller, at hospitalets HR- og udviklingsafdeling er blevet bedt om at være ekstra opmærksom på de stillinger, de slår op.

- Hver gang, der bliver slået en stilling op, og den ikke bliver slået op på fuld tid, kommer der en henvendelse til afdelingssygeplejersken, som siger: 'Du skal være klar over, at vi er optaget af, at folk skal kunne få fuld tid, så er der mulighed for, at du kan skrive, at stillingen er på 32 til 37 timer?'

Her fortæller professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh om problematikkerne ved deltid.

Vil gøre op med 'deltidskultur'

Anders Kühnau (S), der er formand for Region Midtjylland, var som medlem af løn- og praksisudvalget med til at beslutte fuldtidsstrategien tilbage i 2013. Han mener, der hersker en 'deltidskultur' på mange afdelinger på sygehusene.

- Vi har afdelinger, hvor over halvdelen er på deltid, og der er det svært at komme ind som ny sygeplejerske og arbejde på fuldtid fra starten af. Der er det mere reglen end undtagelsen, at du er på deltid – og det er det, vi gerne vil have gjort op med, siger han.

Regionsformanden mener, det var rettidig omhu tilbage i 2013 at prøve at få flere på fuldtid, fordi man allerede dengang kunne se, at der ville blive mangel på blandt andet sygeplejersker.

- Hvis rigtig mange er på deltid, vil det betyde, at vi skal uddanne flere, end det er nødvendigt. Og i en situation, hvor vi har personalemangel, vil det tage over, før vi kan nå dertil – derfor er det en god løsning at få flere på fuldtid, siger han.

Sygeplejerske Hanne Jensen er dog ikke i tvivl: Hun fortsætter på deltid.

- Skulle jeg gå på fuldtid, så ville det trække nogle kræfter i det lange løb, så mine kræfter bliver bedst økonomiseret ved at være på deltid, altså 32 timer, og så har jeg overskud til min hverdag.