Gabriella er gamer og bliver udsat for chikane: Hvad tager du for et blowjob?

'Flaming' går især ud over piger. Og det er udtryk for, at man vil have kvinderne ud af spilleverdenen, forklarer ekspert.

Som kvindelig e-sportudøver må Gabriella Godtfredsen lægge øre til ord som 'luder' og 'cunt', når hun spiller computerspil. Chikane-fænomenet er så udbredt, at det har et navn: 'Flaming'. (Foto: Flemming Nielsen © Dr Østjylland)

Er du kvindelig computerspiller - eller gamer - har du måske oplevet groft sprogbrug fra andre gamere.

Chikanerende sprog inden for gaming er nemlig så udbredt en del af spilverdenen, både verbalt og i chatbeskeder, at det har sit eget navn: 'Flaming'.

22-årige Gabriella Godtfredsen fra Randers er blandt andet blevet kaldt 'luder', ligesom hun har fået at vide, at hun burde holde sig ude i køkkenet.

- Det, jeg typisk har lagt øre til, er spørgsmålet om, hvor meget jeg tager for et blowjob, siger hun.

Det er ikke fedt

Gabriella Godtfredsen oplever chikanen, hver gang hun spiller, og indimellem tager hun diskussionen med chikanørerne.

- Jeg synes ikke, det er fedt, at jeg skal sidde og fokusere på, at der er en eller anden dude, der kalder mig 'cunt' og 'luder' og diverse andre ting, når jeg bare sidder og spiller et spil, der handler om at skyde folk, og har det sjovt med mine venner, siger hun.

Flaming går især ud over de kvindelige spillere, fortæller Anne Fiskaali fra Aarhus Universitet, der er ph.d.-studerende i psykologien bag gaming.

- Der er en stereotyp om, at piger og teknik, computere og gaming bare ikke hænger sammen, og piger hører ikke hjemme dér. Så når der er en pige, der spiller, uanset om hun spiller godt eller dårligt, så er hun bare dårlig og skal ikke være der, fortæller hun.

Der skal en kulturændring til for at komme det grænseoverskridende, chikanerende sprog til livs, siger hun. Det er vigtigt, hvis piger skal have lyst til at være med.

- Jo længere nede i rangeringen, du kommer, og det er jo unægteligt dér, du starter, jo værre er det. Det er jo også revl og krat, der spiller med dér, og på et eller andet tidspunkt, når flaming er en del af det, vil der være nogen, der siger: Nu gider jeg simpelthen ikke mere.

Akademi arbejder for god tone

Netop en bedre tone blandt spillere er grundtanken i den nystartede gamerforening Kronjyllands E-sport Academy.

- Der er generelt et rigtig træls online-sprog. Og hvis man så ser, at man spiller med eller mod en pige, så er det nemt at give det skylden, hvis hun laver en fejl, fortæller formand Bjarke Nordentoft.

- Så kan der hurtigt komme en træls tone. Det skal vi gerne have nedbrudt, siger han.

I Kronjyllands E-sport Academy sidder gamerne i samme rum og spiller, så instruktører samtidig kan overvåge og slå ned på eventuel chikanerende sprogbrug.

- Der skal der være fokus på, at man har en god omgangstone med hinanden og dermed også, at der ikke skal tales ned til en pige, fordi hun er pige, siger Frank Nordentoft.

Gabriella Godtfredsen kan dog heldigvis få støtte hos andre gamere.

- Vi er gode til at hjælpe hinanden i det community, jeg er med i, og hvor man nok bliver hærdet lidt, så jeg synes, det er til at holde ud, siger hun.

Facebook
Twitter