Gamle Børge og unge Johannes flyttede sammen - nu er de venner

Erfaringer med unge på plejehjem sætter præg på fremtidens boligprojekter.

Et forsøg hvor unge bor dør om dør med beboerne på et plejehjem har været så stor en succes, at erfaringerne skal bruges i nye boligprojekter. 

På baggrund af forsøget er Aarhus kommune nu i gang med Generationernes Hus, hvor både unge, familier, ældre og handicappede skal bo under samme tag - i et byggeri med 300 boliger. 

Og håbet er, at man kan opnå nogle af de samme gavnlige effekter, som da fem unge sidste år flyttede ind på plejehjemmet Abildgården ved Risskov.

Det fortæller Jette Skive, der er rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune.

- De ældre er livet op, de er begyndt at tale mere, de er mere vågne om dagen og de sover til gengæld om natten. Der er kommet relationer ud af det, og der er også kommet sorg ud af det, hvis vi har mistet nogen. Der er kommet rigtig meget ud af det, det har været så spændende, siger Jette Skive.

Eksperimentet er et samarbejde mellem DR og Aarhus kommune. I 180 dage har fem unge boet på et plejehjemmet Abildgården med fri kost og logi. De unge skulle så forpligte sig til at bruge tid sammen med plejehjemmets beboere. Det er en idé efter hollandsk forbillede.

Et vendepunkt

Børge Jensen er 86 år og bor på plejehjemmet Abildgården, der var med i eksperimentet. For ham var det et vendepunkt i tilværelsen, da de unge flyttede ind og var sammen med beboerne mindst en time om dagen

- Jeg gik her og kedede mig, jeg sad alene her i min lejlighed næsten døgnet rundt. Det ændrede sig fuldstændigt, da de kom, så kom der liv i kludene, siger han.

Johannes Primdahl er 22 år, også for ham har det været et givende forsøg. Han kommer stadig på besøg hos Børge Jensen.

Det er som at besøge en god kammerat, vi snakker om alt mellem himmel og jord. Det er guld værd, som at have at have fået en reserve bedstefar, siger Johannes Primdahl.

De to mødes stadig - gerne til kaffe og morgenbrød.

- Alt var drevet af lyst - ikke af pligt. Jeg kunne se, det gjorde en stor forskel. Det var hyggeligt og glædeligt at se, at beboerne blev glade, siger Johannes Primdahl.

Børge Jensen havde gerne set, at forsøget havde fortsat.

- Det blev så tomt, så tomt, siger han.

Men han glæder sig over den fortsatte kontakt mellem de unge og de gamle.

- Det betyder rigtig meget at have ungdommen i nærheden, lyder det fra den 86-årige.

Forstander på Abildgården, Charlotte Sørensen, håber, at forsøget viser at fysiske eller kognitive udfordringer ikke behøver at være en begrænsning.

- Man kan godt have et godt liv, selvom man bor på plejehjem.

Der er premiere på serien "180 dage på plejehjem" i aften på DR2 kl 20.45.

 

Facebook
Twitter