Gebyrkritiker kæmper for indflydelse i realkreditkæmpe: Bidragssatser skal ned

I aften er der valg til repræsentantskabet i foreningen, der ejer Nykredit og Totalkredit.

- Bidragssatserne er alt for høje, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk. Det er formanden for foreningen Forenet Kredit ikke enige i. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Når man køber hus eller lejlighed, er der altid noget med småt, som man bør interessere sig rigtig meget for.

Det gælder også de bidragssatser, som alle realkreditlånere betaler til deres realkreditinstitut, for de løber nemlig op i tusindvis af kroner hvert år.

I aften er ”bidragssatser” også det helt varme emne - i hvert fald i Skanderborg, Ebeltoft og på Samsø, hvor Forenet Kredit, der ejer landets største realkreditselskab, Nykredit, og herunder også Totalkredit, holder valg til foreningens repræsentantskab i Østjylland.

I alt har over 1.100 meldt sig til Forenet Kredits tre valgmøder, og det er rekord for et valg i foreningen.

Det er det ikke ligegyldigt, hvem der bestemmer over bidragssatserne, for mens nogle ønsker at sænke bidragssatserne, mener andre, at det er afgørende, at de forbliver på det niveau, de er nu.

En af dem, der gerne vil sidde med ved bordet, er boligejer Chresten Ibsen fra Brabrand.

Han er formand i foreningen Fair Bidragssats, der kæmper for lavere bidragssatser, og de sidste par uger har han rendt sine naboer i Brabrand på dørene for at fortælle om valget i foreningen Forenet Kredit.

For Nykredits og Totalkredits kunder er også medlemmer af Forenet Kredit, og derfor har han samlet fuldmagter fra kunderne i håb om at blive valgt.

- Vi står for at være almindelige boligejere, som faktisk tager deres lån seriøst. Der er nogle, der ikke skænker det særlig mange tanker, og derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi er nogle, der gør, siger han.

Der er 104 medlemmer i repræsentantskabet, og i aften skal der vælges fire repræsentanter for private boligejere fra Østjylland. Det er det, Chresten Ibsen stiller op til, for han savner flere almindelige mennesker i foreningens repræsentantskab.

Chresten Ibsen har stemt dørklokker for at få opbakning til valget til Forenet Kredit tirsdag aften. (Foto: Heikki Yding © Dr Østjylland)

Når man kigger ned over listen over de nuværende 104 medlemmer, er det nemlig direktører, advokater, gårdejere og godsejere, der dominerer repræsentantskabet i Forenet Kredit.

- Det bør være mere retfærdigt for alle, og jeg tror på, at det bliver det, ved at sørge for, at repræsentantskabet repræsenterer kunderne meget bedre, siger han.

Bidragssatser er steget og steget

I årevis har boligejerne gnedet sig i hænderne, når renten på realkreditlån gik ned, mens der ikke var mange, der gik op i bidragssatsen, som er den pris, realkreditselskaberne tager for blandt andet at administrere lånene og for at opbygge kapital.

Og faktisk er bidragssatsen bare steget og steget i mange år, og en ny rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at de danske boligejeres gennemsnitlige bidragsbetaling for deres realkreditlån er steget med 80 procent fra 2009 til 2018.

For mange boligejere betyder det en ekstraregning på tusindvis af kroner om året - alt efter hvilket lån, de har.

- I min egen økonomi betyder bidragssatsen cirka 3.500 kroner ekstra om året, men det varierer jo fra kunde til kunde; nogle bliver ramt med 20.000-30.000 kroner om året. Der er folk, der lige har sat sig i et hus og regner med, at de har en overskuelig økonomi de næste mange år, og så har de altså ikke, siger Chresten Ibsen.

De sidste to år har bidragssatserne været holdt i ro, og Forenet Kredit har givet over to milliarder kroner tilbage til kunder i Nykredit og Totalkredit i form af rabatter.

Men det er ikke nok for Chresten Ibsen og de tre andre kandidater fra Fair Bidragssats.

- Jeg synes, det ville være logisk at rulle den forhøjelse, der har været, tilbage, men jeg er jo heller ikke urealistisk, så jeg tænker, at jeg gerne vil ind og se på det, siger han.

Forbrugerrådet Tænk: Bidragssatser er for høje

I Forbrugerrådet Tænk er seniorøkonom Morten Bruun Pedersen enig i, at boligejerne betaler for meget for deres realkreditlån.

- Bidragssatserne er alt for høje. For enkelte lånetyper er de steget med over hundrede procent siden 2009. Det er flere tusind kroner om måneden, folk skal finde i budgettet, siger han.

For selvom de har været holdt i ro de sidste par år, mener Morten Bruun Pedersen, at de stadig ligger på et højt niveau.

- De udgør stadig en meget stor post i forbrugernes budget, siger han.

I lydklippet her fortæller Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk mere om bidragssatsernes tilstand, og hvad han mener om Forenet Kredits forkaring på de høje bidragssatser.

0:00

Formand for Forenet Kredit: Nej til at sænke bidragssatserne

Formanden for Forenet Kredit, økonomiprofessor Nina Smith, mener derimod ikke, bidragssatserne skal sænkes.

- Det er det, der gør, at vi er en stærk virksomhed og får det, der hedder Triple A-rating på vores obligationer; det, der gør, at kurserne er gode på vores obligationer, og det, der gør, at renterne er så lave på danske realkreditobligationer, siger hun.

Hun frygter, at det ville være en dårlig forretning, hvis man satte bidragssatserne ned.

- Så vil Nykredit blive en dårligere og dårligere virksomhed, og vi ville få ratingproblemer, og så ville vi i virkeligheden køre vores arvesølv ned, og så er jeg ikke sikker på, at der ville være noget tilbage til vores børn og børnebørn, siger hun.

Den forklaring køber Forbrugerrådet Tænk dog ikke. Han peger på, at flere analyser viser, at det går meget godt hos realkreditinstitutterne.

- Realkreditinstitutterne har en overdækning af kapital, altså større kapital, end de har brug for, lyder det fra Morten Bruun Pedersen.

Tidligere var de store danske realkreditselskaber ejet af foreninger, men nu er der kun én tilbage - nemlig Nykredit, der er ejet af Forenet Kredit. De andre realkreditselskaber er ejet af banker.

Valget til repræsentantskabet i Forenet Kredit går i gang klokken 17.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter