Gert fik alvorlig rottesyge efter svømmeløb: Arrangør aflyser løbet fremover

Hele fem deltagere af løbet Swim Run blev smittet med sjælden, farlig sygdom.

Ekstreme løb, hvor ruterne går gennem søer og bække, enge eller mudrede stier, vinder frem herhjemme. Men dens slags løb er nu kommet på observationslisten for en sjælden - men farlig – sygdom kaldet ”leptospirose”, " Weils syge" eller bedre kendt som ”rottesyge”.

Sygdommen bliver udløst, hvis urin fra inficerede rotter - eller andre gnavere - kommer i forbindelse med sår eller rifter, forklarer professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.

- Det er dels nogle, der rydder op i deres kældre, der er fulde af vand efter oversvømmelser, eller også er det kloakarbejdere. Det var det, vi primært så tidligere. Men nu er der jo kommet en øget interesse for at dyrke ekstremsport i åer og søer, og det har altså gjort, at der er kommet en ny gruppe af folk, der bliver syge med rottesyge, siger han.

Højeste antal smittede i 24 år

I 2017 var der 22 tilfælde af rottesyge i Danmark. Det er det højeste antal i 24 år. Helt galt gik det til løbet Svim Run i Randers i efteråret. Her blev hele fem af deltagerne smittet med sygdommen.

En af dem, der blev smittet, er Gert Schmidt fra Ry. Han har aldrig været så syg før, fortæller han.

- Jeg har haft influenza før og lungebetændelse, men jeg har aldrig haft det så dårligt før. Det var alvorligt skidt, siger han.

Når man bliver smittet med rottesyge, minder det i første omgang om en voldsom influenza; man får feber, hovedpine, kvalme og ondt i leddene, og så føler man pludselig en bedring efter nogle dage. Denne første fase kan behandles med antibiotika, men bliver den ikke det, indtræder fase to, som straks er langt mere alvorlig, forklarer Lars Østergaard.

Her bliver man rigtig dårlig igen og oplever smerter i lægmusklerne, og man bliver gullig i huden.

- I sjældne tilfælde kan den give organskader, man kan få skader på lever og nyre og lunger, og blodet kan holde op med at størkne, så man forbløder. Og i værste tilfælde kan man dø af sygdommen, siger Lars Østergaard.

Så galt gik det heldigvis ikke for Gert Schmidt, efter at han sammen med sin kone Hanne, deltog i løbet, der blev afholdt i forbindelse med Tour de Gudenås 50 års jubilæum. Det foregik i Gudenåen og i Vorup Enge.

Løbet gik godt, Gert Schmidt og konen endte på en tredjeplads, og alt var, som det skulle være i de efterfølgende tre uger. Men så blev Gert Schmidt pludselig syg.

- Det var som en rigtig kraftig influenza med ledsmerter, hovedpine, opkast, tynd mave, feber og ingen appetit. Jeg var overbevist om, at det var influenza, jeg havde fået. Jeg havde overhovedet ikke skænket det en tanke, at det kunne være opstået ved det løb, siger han.

Løbsarrangør tør ikke afholde løb igen

Men så fik ægteparret at vide fra løbsarrangøren, at to andre var blevet syge efter løbet, og at man skulle tage influenzasymptomer mere alvorligt end som så. Via vagtlægen blev Gert Schmidt så sendt til Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

- De behandlede mig med det samme med antibiotika, og jeg fik væskedrop og så videre, fortæller han.

Det kom også i den grad bag på arrangøren af løbet, Randers Freja Triathlon, fortæller formand Allan Dalsgaard.

- Det var ikke lige ønskescenariet. Vi var fuldstændig uforberedte på, at det kunne ske. Vi har brugt Gudenåen og området herude mange gange før, siger han.

Gert Schmidt har deltaget i mange løb med konen Hanne. Her er det et billede fra løbet Xterra. (Foto: © Mick Schmidt)

Det blev anmeldt til Statens Serum Institut og til Sundhedsstyrelsen. Det skal det nemlig, for selvom sygdommen er meget sjælden, er den vigtig at holde øje med, mener epidemolog Charlotte Kjelsø fra Statens Serum Institut.

- Selvom antallet er lavt, kan folk jo blive meget syge af det, og det skal vi jo beskytte vores borgere imod, og man kan jo forebygge det på nogle måder. Man kan forebygge ved at holde rottebestanden nede for eksempel, siger hun.

Endte på stue med anden Swim Run-deltager

Gert Schmidt kom til at ligge på stue med en anden Swim Run-deltager, og over for lå to andre ofre. Faktisk alle dem, der havde klaret løbet bedst.

- Vi havde alle fået medaljer. Det var mærkeligt. Alle os, der stod på skamlen, lå derinde, så det var lidt underligt, siger han.

Efter fem dage - og otte kilo lettere - blev Gert Schmidt udskrevet fra sygehuset. Han og de øvrige deltagere, der var blevet smittet, er alle raske i dag, men arrangøren af løbet har valgt at indstille løbet.

- Det er ikke noget, vi vil prøve igen – desværre, for det var et sjovt koncept, siger han.

Gert Schmidt selv er dog ikke afskrækket fra at deltage i et lignende løb i fremtiden.

- Det holder mig ikke tilbage, siger han.

Mød Gert Schmidt i videoen her