Ghettopakke: Seks børn skal i obligatorisk læringstilbud i Aarhus

Seks børn fra ghettoområder i Aarhus skal i et obligatorisk dagtilbud, fordi de ikke er tilmeldt en daginstitution.

Hverken i Randers eller i Horsens er der behov for det obligatoriske læringstilbud. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Kun få børn i det østjyske skal begynde i et såkaldt obligatorisk læringstilbud, der er en del af den tidligere regerings ghettopakke.

Det betyder, at seks børn i Aarhus skal tilbringe minimum fem timer uden for hjemmet fem dage om ugen.

Det obligatoriske læringstilbud er en form for vuggestue for børn med anden etnisk baggrund, som ikke er blevet skrevet op til en almindelig daginstitution, og som er fyldt et år.

Formålet er at sikre, at børnene får et indblik i dansk kultur og det danske sprog.

Specialkonsulent i Aarhus Kommune Louise Heltborg Budde håber, at tallet i Aarhus ender endnu lavere end de seks børn.

- Børnene er dem, der ikke har skrevet sig op til en almindelig plads i et dagtilbud. Vores erfaringer er, at forældrene generelt skriver børnene lidt senere op end i andre områder, siger hun.

Læringstilbuddet

  • Læringstilbuddet skal blandt andet hjælpe børn til at lære dansk og lære dem om danske traditioner, højtider, normer og værdier.

  • Det betyder, at børnene skal tilbringe fem timer i en daginstitution fem dage om ugen.

  • Tilbuddet er gratis.

  • Selvom læringstilbuddet bliver obligatorisk, kan forældrene stadig passe børnene hjemme.

  • I så fald skal kommunen sikre, at forældrene giver deres børn samme sproglige stimulering og viden om danske værdier, som barnet ville få 25 timer om ugen i læringstilbuddet.

  • Kommunen skal især lægge vægt på, at begge forældre har gode danskkundskaber.

  • Den nye lov er en delaftale i ghettoaftalen lavet af den tidligere VLAK-regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

  • Målet er, at Danmark skal være fri for ghettoer inden 2030.

Håbet er derfor, at nogle af familierne gerne vil have barnet i almindelig institution, men bare ikke har fået det meldt ind.

I denne uge får forældrene en påmindelse med posten, og de har indtil 31. august til at tilmelde børnene, så de seks børn kan stadig nå at blive til færre.

- Samtidig har vi sundhedsplejersker, som også er ude ved ni-måneders besøg. De oplyser om det obligatoriske læringstilbud og den nye lovgivning, siger hun.

Det obligatorisk læringstilbud er en del af den ghettopakke, som den tidligere regering vedtog sidste år sammen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

I Horsens så det tidligere ud til, at syv børn skulle i obligatorisk læringstilbud, men over sommeren er alle børn blevet meldt ind i almindelige institutioner.

Heller ikke i Randers bliver der brug for at oprette tilbuddet foreløbig. Her er tallet gået fra tre til nul.