Gin i bytte for hurtigt internet? På Anholt gør de alt for at få fibernet til øen

Lokale øboere har kæmpet for at skabe opbakning til hurtigt internet til hele øen. Arbejdet har nu båret frugt.

En flaske af Jakob Kjærgaards gin skal lokke beboerne på Anholt til at sige, at de gerne vil have fibernet.

Intet menneske er en ø, skrev digteren John Donne tilbage i 1600-tallet med henvisning til, at alle mennesker er en del af et fællesskab: Alle deler noget med nogen.

Men måske skal sandheden i den sætning revideres.

For det er en udfordring for beboerne på Anholt at finde tilstrækkeligt med folk, der vil have fibernet på den lille ø i Kattegat.

Leverandøren af fibernettet kræver, at 230 husstande tilmelder sig inden nytår. Det er dobbelt så mange, som der er fastbeboede huse.

Her lligger Anholt. (Foto: © Grafik: Malte L. Nørgaard)

Derfor har beboerne taget alternative metoder i brug for at overbevise nogle af øens mange sommerhusejere om, at det er en god idé at få etableret fibernet. Det fortæller Jakob Kjærgaard, der er indehaver af øens værtshus Dørken og destilleriet Anholt Gin.

- I øjeblikket tilbyder vi en flaske gin, og de får også en flaske bobler fra en bar og to kilo kartofler fra kartoffelmanden, hvis de skriver sig op, siger han.

Indtil videre ser strategien ud til at virke. I skrivende stund har 197 husstande skrevet sig op til at få lagt fibernet ind i huset.

Det glæder Jakob Kjærgaard, for ifølge ham er det utroligt vigtigt for øens erhvervsdrivende, at der er et stabilt og godt internet. Derfor stiller de belønningerne til rådighed.

- Jeg skal blandt andet bruge internettet til at have kontakt til skattevæsenet, så de kan være sikre på, at jeg ikke snyder, siger han.

Men et godt internet kan også fungere som fangstredskab, når nye beboer skal lokkes over vandet og ud på øen, forklarer Liselotte Sørensen, der er formand for Anholt Borgerforening.

- Så ville vi pludselig kunne tiltrække mennesker, der allerede har et arbejde, som de kan tage med herover, siger hun.

Kommer på ministerens bord

Også hos ølægen er der tilslutning til projektet. For stabilt internet kan afhjælpe andet end hakkende streamingtjenester hjemme i privaten, fortæller Anders Fjendbo.

Som praktiserende læge skal han dagligt sende billeder til sygehuset i Randers eller Aarhus inde på fastlandet, så de kan hjælpe med at konkludere, om der skal opereres eller lægges gips.

- Derfor er det meget vigtigt, at jeg har en god internetforbindelse, der er både hurtig og stabil, siger han.

Kan billeder og optagelser ikke sendes til de store sygehuse, kan der i værste fald vente en forgæves færgetur på tre timer for patienterne.

Ølægen Anders Fjendbo bruger internettet dagligt.

På Christiansborg arbejder Mette Hjermind Dencker, der er Dansk Folkepartis ordfører for landdistrikter og øer, ligeledes hårdt på, at fibernettet når til Anholt.

- Det skal aldrig være dit postnummer, der afgør, om du kan få en ordentlig internetforbindelse. Derfor er det utrolig vigtigt, at staten investerer i de mennesker, der bor på en ø, siger hun og tilføjer.

- Nu kontakter jeg ministeren og spørger, hvordan han vil løse det problem, der er på øerne, når det handler om internet.

Tilbage på Anholt er læge Anders Fjendbo forsigtig optimist på fibernettets vegne.

- Internettet fungerede, da jeg var læge i Lesotho i det sydlige Afrika. Så med lidt held kommer det også til at virke her, siger han.

Sammenslutningen af Danske Småøer har spurgt beboere på 26 øer i Danmark. Mere end halvdelen oplever, at de har udfordringer med dårligt internet.

Tirsdag eftermiddag udsendte fibernetleverandøren Fibia en pressemeddelelse om, at det lokale engagement har båret frugt, og at beboerne på Anholt kan se frem til at få hurtigt og stabilt internet.

- Nu går vi i gang med detailplanlægningen, og selvom området ikke er kæmpestort, så kan vi ikke lægge fibernet i jorden og få det ind i husene lige med det samme. Der er nemlig en del planlægning først, så vi skal lige have de sidste detaljer på plads, før vi kan lægge den endelige tidsplan for etableringen på øen, siger Salgs- og Servicedirektør i Fibia Mia Stroustrup.