Glæde og bekymring: Kattegat-bro splitter borgmestre

Aarhus og Odder glæder sig over udsigten til en Kattegat-forbindelse. På Samsø er der skepsis.

Tre ud af de fire borgmestre, DR har snakket med, glæder sig over, at der igen er planen om at bygge en Kattegat-bro. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Regeringen og Dansk Folkeparti drømmer om at bygge en Kattegat-forbindelse tværs gennem landet. Dermed vil man blandt andet bringe Danmarks to største byer tættere på hinanden.

I den mindste af de to byer, Aarhus, er borgmesteren begejstret over, at en Kattegat-bro igen er på tegnebrættet.

- Jeg synes, det ser fantastisk spændende ud, siger Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard (S).

Det er kun to år siden, regeringen mente, at en Kattegat-forbindelse til både biler og tog ville blive for dyr. Nu viser beregninger, at en bro bliver 42 milliarder billigere, hvis man dropper jernbanesporet.

Det generer ikke Jacob Bundsgaard, at forbindelsen vil blive uden plads til tog.

- I udgangspunktet synes vi også, at der skal være kollektiv trafik, men tingene skal også hænge økonomisk sammen. Det må vi se på i de modeller, der kommer i rapporten, siger borgmesteren og fortsætter:

- Det vigtige budskab er, at det rent faktisk er rentabelt at etablere en Kattegat-forbindelse. Vi bliver rigere som samfund, hvis vi laver en forbindelse, så vi på den måde kan koble vores vækstcentre sammen.

Aarhus-borgmesteren mener, at en bro over Kattegat vil forandre Danmark.

- Det skaber i virkeligheden et nyt Danmarkskort. At kunne komme fra Aarhus-området og også fra Nordjylland og hurtigt til hovedstaden og Sjælland, vil skabe en helt anden dynamik, end den vi kender i dag, mener han.

Odder glæder sig at være tilbage på sporet

Syd for Aarhus i Odder Kommune får de masser af ny asfalt, hvis regeringens planer om en Kattegat-bro bliver til virkelighed.

Det vil nemlig kræve en motorvejsforbindelse fra E45 og ud til havnebyen Hou, hvor broen skal begynde på den jyske side.

- Jeg synes, det er fantastisk, at vi er kommet tilbage på sporet og har fået vakt Kattegat-forbindelsen til live igen. Det er det helt rigtige projekt at få lavet, så vi kan få bundet Danmark rigtig godt sammen, mener Uffe Jensen (V), borgmester i Odder Kommune.

Men hvor blå bloks forslag omhandler en bro uden togforbindelse, så synes Venstre-borgmesteren, at man skal gå hele vejen og tænke både biler og tog ind i broen.

- Hvis man tænker stort og visionært, så ville den rigtige beslutning være at koble toget på Kattegat-forbindelsen, så vi både fik motorvej og togforbindelse i ét, mener Uffe Jensen.

Samsø er splittet

Hvis Kattegat-broen ender med at blive til virkelig, så vil den efter planen gå over Samsø

Øens socialdemokratiske borgmester, Marcel Mejer, vil lige nu hverken sige ja eller nej til projektet. Han tror, at samsingerne er splittet i spørgsmålet.

- Det vil gå ud over landskabelige værdier på øen, og jeg tror også, at vi vil miste en del charme som turistmål. Det øsamfund, vi har lige nu med et blomstrende erhvervsliv og forretningsliv, vil også komme til at ændre sig afgørende, siger den splittede borgmester og fortsætter:

- På den anden side så vil vi også komme til at ligge i et smørhul mellem hovedstaden og Aarhus, hvor der kun er godt en time til København og 30 minutter til Aarhus.

Marcel Mejer kræver, at Samsø får afgørende indflydelse på, hvor på øen en bro skal gå, og den skal ikke gå midt over øen, fastslår han.

Kalundborgs borgmester: Vi bliver byen i midten

I Kalundborg Kommune på den anden side af Kattegat lyder der et stort ja til en broforbindelse fra borgmester Martin Damm (V).

Han kan sagtens acceptere, at det udelukkende bliver en forbindelse til biler, selvom han også ville foretrække at få en togforbindelse:

- Det er klart, at jeg gerne ville have en fast forbindelse til både tog og biler. Men det næstbedste alternativ er en fast forbindelse til biler.

- Det vil gøre rigtig meget for Kalundborg-området og for Danmark generelt, mener han.

Der er lavet flere analyser af, hvad en fast forbindelse vil betyde for Kalundborg, da en bro over Kattegat har været diskuteret tidligere. Og i dem finder borgmesteren næsten kun fordele:

- Det vil betyde en enorm befolkningstilvækst i Kalundborg. Kalundborg er egentlig Danmarks geografiske centrum, og vi vil få et sted, man kan bo, hvor man kan nå til både Århus og København inden for en overskuelig tid, mener han.

Ifølge de nye tal fra Transportministeriet vil en bil-bro over Kattegat kunne tilbagebetales af bilisterne selv på 32 år. Regnestykket bygger på, at prisen for at køre over en Kattegat-bro bliver på samme niveau som i dag på Storebæltsbroen, hvor det koster 240 kroner for en personbil uden BroBizz at kryde broen.

I første omgang skal der nu laves flere undersøgelser, og så skal den endelige beslutning træffes om to år.