Gratis at slippe af med katten: Men nu mangler internatet plejefamilier

Katte bliver ikke længere dumpet ved døren. Men der er hårdt brug for familier til at passe dyrene.

Familien Ringgaard Sørensen fra Horsens har valgt ferieturen sydpå fra i år. I stedet er de plejefamilie for fem katte - og beholder måske de to, når sommeren er ovre.

Et dyreinternat i Tranbjerg syd for Aarhus har gjort en særlig indsats for at komme sommerhuskatte og andre herreløse katte til livs. Men det har skabt et akut behov for plejefamilier til de mange dyr.

Det sidste halve år har det været gratis at indlevere sin kat på Dansk Dyreværn Aarhus’ internat i Tranbjerg.

Tidligere skulle man betale 750 kroner per kat, og med en missemor med killinger kunne det hurtigt blive dyrt. Det fik mange til at sætte kattene i en kasse uden for internatets dør eller efterlade dem i naturen.

- Enten satte de dem af oppe ved vores port. Eller også løj de simpelthen og sagde, at de havde fundet kattene, fortæller dyrepasser Lena Jensen.

Flere katte kommer ind

Det nye tiltag har hjulpet. Dyreinternatet er kommet de anonyme afleveringer til livs, og i løbet af det første halve år er der blevet indleveret 140 katte. Det er 40 katte mere end i samme periode sidste år.

- Vi får flere private katte ind i løbet af åbningstiden nu. Vi hjælper flere – i stedet for at de bliver sat af ude i naturen.

Hos den landsdækkende dyreværnsorganisation Dyrenes Beskyttelse holder man fast i at opkræve et gebyr for at tage mod dyr.

Organisationen ønsker ikke at kommentere på Dansk Dyreværns valg, men har sine egne grunde til at fastholde gebyret. Det fortæller Lene Frahm, leder af Fyns Internat i Ejby, der også dækker Sønderjylland og Trekant-området.

Køb kræver omtanke

- Det, vi er bange for, er at fremme en kultur, hvor man ikke gør sig overvejelser, før man anskaffer sig levende dyr. At man køber dem, fordi man lige nu og her kan overskue det – i stedet for at tænke langsigtet på, om man kan det næste år og næste år igen. Otte til ti år måske, siger Lene Frahm.

Dyrenes Beskyttelse undtager sommetider personer for at betale gebyret, hvis der er behov. Men det skal i udgangspunktet koste noget, mener Lene Frahm.

- Vi har masser af sociale sager, hvor der ikke er penge at hente, men hvor dyr er i nød. Der er vi jo inde og hjælpe uden indleveringsgebyr. Men hvis vi bare gav frit lejde til at aflevere alle dyr, så ville pengekassen jo hurtigere løbe tør. Og så ville vi jo ikke kunne hjælpe så mange i sidste ende, siger hun.

Men det sparer også ressourcer, når dyrene bliver overleveret på en ordentlig måde i stedet for at blive dumpet ved døren, siger Lena Jensen fra Dansk Dyreværn Aarhus.

- Så kender vi deres forhistorie og ved, om de er steriliserede og vaccinerede. Så er det også nemmere at få dem videre til et nyt hjem, og det koster 1.200 kroner at hente en kat på internatet, forklarer hun.

Leder efter plejefamilier

Nu hvor Dansk Dyreværn Aarhus får indleveret flere katte, er der opstået et nyt problem.

- Alle missemødrene får jo killinger i løbet af foråret. Og dem begynder vi at få ind nu, siger Lena Jensen.

Derfor leder internatet lige nu med lys og lygte efter plejefamilier til de mange katte og deres killinger. Og kravene er simple.

- Vi står for alt det økonomiske i at have kattene, så det eneste, man skal, er faktisk bare at hygge om dem og have alt det sjove med dem. Bare at have en masse kærlighed at give til de her dyr. Så forlanger vi sådan set ikke mere.

Dyrenes Beskyttelse sender også katte ud til 125-150 plejefamilier om året fra internatet på Fyn. Og det er en rigtig god idé, for killingerne vænner sig til mennesker og har lettere ved at finde sig til rette, når man finder en permanent familie til dem.

- De plejefamilier kan vi godt skaffe. Men hvis vi sagde, at alle bare kunne aflevere kvit og frit, så vi skulle ud og finde den dobbelte kapacitet, så ved jeg ikke, om det ville være muligt, siger Lene Frahm.

"Ferie eller plejekatte?"

Familien Ringgaard Sørensen i Horsens er en af de plejefamilier, der har sagt ja til få en kattemor med fire killinger fra Dansk Dyreværn Aarhus.

- Vi havde snakket om at få kat igen. Og gerne op til sommerferien, så vi kunne have lidt tid sammen med den. Så fik pigerne valget: Om vi skulle sydpå, eller om vi skulle være plejefamilie for en kat med killinger, siger Mikael Ringgaard Sørensen.

Og det var nemt at svare på, forklarer Nadine Ringgaard Sørensen på syv år.

- Killinger! For det er rigtigt hyggeligt at have sådan nogen små nogen at kæle med.

Storesøster Melanie på ti år er også glad for kattene, men ser ikke frem til at tage afsked med dem igen.

- Det bliver nok svært, for de er rigtigt søde, siger hun.

Men pigerne slipper måske for at sige farvel til alle kattene. Familien beholder nok én, måske to af kattene, når sommeren er omme, siger Mikael Ringgaard Sørensen.

- Vi er blevet rigtigt glade for dem alle sammen. De er enormt søde katte og rigtigt god underholdning. Det er svært ikke at komme til at grine, når vi sidder og spiser aftensmad.