Gravemaskine stoppet af økse og skjold: Første vikingegrav fundet midt i Aarhus

Aarhus blev grundlagt af vikinger, men deres grave er aldrig tidligere blevet fundet.

Krigeren her er begravet med økse og skjold, og det viser, at det er den første vikingegrav, der er fundet i Aarhus. Arkæologerne håber nu på at være på sporet af vikingernes gravplads. (© Moesgaard Museum)

Vikingerne grundlagde Aarhus. Her levede og døde de.

Det er historikerne ikke i tvivl om. Men arkæologerne har aldrig kunnet finde ud af, hvor vikingerne begravede deres døde. Før nu.

Tirsdag fandt arkæologer fra Moesgaard Museum en grav midt i Aarhus på en byggeplads ved det tidligere hovedbibliotek i Mølleparken. En grav, arkæologer faktisk har ledt efter i 100 år, forklarer Mogens Høeghsberg, der leder udgravningen.

- Det er den første regulære begravelse fra vikingetiden, vi har fundet i Aarhus. Det kan man se på, at personen er gravlagt med økse og skjold. Det er skjoldet, der daterer graven til vikingetiden, siger han.

Arkæologerne ledte efter grave, fordi man ved, at der var en kirke i området i middelalderen.

- Men vi forventede ikke at finde en grav fra vikingetiden. Da det gik op for os, at vi stod med en grav fra vikingetiden, lyste vi op i et kæmpestort smil. Det har vi virkelig ledt efter i mange år, siger Mogens Høeghsberg.

- Vi kan ikke sige, at vi har fundet hele gravpladsen, men vi er måske på sporet af den. Og det tænder da julelys i øjnene på os.

De døde kan fortælle om vikingers liv

Det er helt centralt at finde den eller de gravpladser, vikingerne har brugt for 1.000 år siden i Aarhus.

- Vi ved godt, at Aarhus er en vikingeby. Men vi vil svært gerne finde deres gravplads, for det er tit de gravlagte, der kan fortælle os noget om den tids mennesker. Hvilke sygdomme har de lidt af? Hvor gamle er de blevet? Og hvor høje har de været? Alle de ting, som vi med moderne videnskabelige metoder kan kortlægge, siger Mogens Høeghsberg.

Vikingegraven er fundet i Mølleparken få hundrede meter fra Rådhuspladsen. Det er faktisk et godt stykke uden for den vold, der har omkranset vikingernes Aarhus og på et sted, hvor der altså lå en kirke i Middelalderen.

- Man kan lege lidt med tanken om, at der har ligget en gravplads i vikingetiden, som så - efter at landet blev kristnet - blev afløst af en kirkegård. Det er ikke noget, vi kan sige med sikkerhed, men det er en besnærende tanke, siger Mogens Høeghsberg.

Leder efter flere vikingegrave

Vikingetidens gravplads kan ligge i Mølleparken, der lige nu er en travl byggeplads, eller på én af nabogrundene, fortæller Mogens Høeghsberg.

- Vi vil holde et vågent øje med området, når de begynder at grave i dybden for alvor. Hvis der så dukker flere begravelser op, tager vi den derfra.