Gravide med spiseforstyrrelser er et undervurderet problem i sundhedsvæsenet

Tre ud af fire gravide med spiseforstyrrelser i Aarhus får ikke hjælp.

Cirka fire procent af gravide lider af spiseforstyrrelser, skønner Aarhus Universitetshospital. Det kan få alvorlige konsekvenser for mor og barn. (Foto: ARKIV/Maria Hedegaard/Scanpix 2015) (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

Gravide med spiseforstyrrelser kan få alvorlige problemer under graviditeten.

Ud af de 5.000 kvinder, der hvert år føder på Aarhus Universitetshospital, lider 200 af en spiseforstyrrelse, men det er kun 50 af dem, der får professionel hjælp.

Det er problematisk, lyder det fra Charlotte Sollid, der er jordemoder og leder af en specialkonsultation med fokus på området på Aarhus Universitetshospital.

- Hvis den gravide, som for eksempel en anorektiker, har en meget lav vægt før graviditeten og samtidig tager lidt på under graviditeten, så kan der være problemer med barnets vækst inde i maven, siger hun.

Hvis mor kæmper for at tabe sig, og barnet i maven kæmper for at vokse, så kan det også få andre alvorlige konsekvenser, hvor spontan abort og et dårligt forhold mellem mor og barn er blandt risiciene.

39 årige Jane Gammelgaard måtte slås med en spiseforstyrrelse under sin graviditet. Det var en stor udfordringen for hende at håndtere moderrollen.

- Når man ikke har så meget selvværd, så er tanken om at tage vare på et lille barn enormt angstprovokerende, siger hun.

Det var også svært at acceptere, at der følger stor opmærksomhed med graviditeten.

- Når maven begynder at vokse, så den bliver allemandseje. Normalt lægger man ikke hånden på hinandens maver, men det sker jo, når man er gravid.

Jane Gammelgaard tvang sig selv til ikke at kaste op under graviditeten, for en ting overskyggede hendes spiseforstyrrelse.

- Der er så meget fokus på, hvordan man ser ud, når man er gravid. Og i virkeligheden kan det være lige meget, bare barnet har det godt, siger hun.

For at kunne hjælpe endnu gravide en med spiseforstyrrelse, så er det blandt andet vigtigt, at de praktiserende læger tør spørge ind til problemet.

- Der er mange ting, der skal spørges ind til allerede ved det første besøg, og hvis lægen finder det vanskeligt at spørge, om den gravide har en spiseforstyrrelse, så kan det være, at de ikke gør det, siger Charlotte Sollid.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter