Grimhøj-moske vil ligne en rigtig moske

Den omdiskuterede moske på Grimhøjvej i Aarhus skal renoveres og blandt andet have en minaret. Men kommunen har ikke givet projektet grønt lys endnu.

Den omstridte moske på Grimhøjvej i Aarhus vil ligne en rigtig moske og have en minaret. (Foto: © DR, DR)

Den omdiskuterede moske på Grimhøjvej i Aarhus har planer om at bygge til, så den kommer til at ligne en rigtig moske.

Moskeen holder til i en gammel fabriksbygning, men nu vil ledelsen have renoveret bygningen for 5-10 millioner og blandt andet bygge en minaret.

- Det er bare et symbol på, at det er en moske. Det er lige meget, om den er på 2 meter eller 15 meter, siger Oussama El-Saadi, formand for Den Muslimske Sammenslutning, der driver moskeen.

Mangler grønt lys fra kommunen

Foreløbig mangler byggetilladelsen fra kommunen. Men håbet er, at første spadestik kan tages allerede om et års tid.

- Det afhænger af, hvordan vi skaffer pengene, og først skal vi søge kommunen om en byggetilladelse, siger Oussama El-Saadi.

Moskeen er kendt for, at 22 unge har haft deres gang i moskeen, inden de besluttede at tage til Syrien for at deltage i borgerkrigen.

Kupler er ikke noget dårligt tegn

Men minaretter og kupler er ikke et tegn på dårlig integration, mener centerleder Marie Vejrup Nielsen fra Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet:

- Det er nogle helt andre faktorer, der spiller ind. Man kan sagtens have bygninger, som ser meget anderledes ud end en dansk folkekirke, og være fint integreret. Det er nogle andre parametre, man er nødt til at se på, siger hun.

Alligevel forudser hun, at eventuel tilbygning af moskeen vil blive fulgt nøje:

- Der vil være stor interesse, men det vil også afstedkomme meget diskussion, siger centerleder Marie Vejrup Nielsen fra Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet.

Danmark fik sin første moske med dertilhørende minaret i 2013 i den københavnske stormoske på Nørrebro.

Der er flere moskeer på vej

Den første moske i Aarhus med minaret og kuppel bliver åbnet af Den Tyrkiske Kulturforening allerede til efteråret kun et par kilometer vest for Grimhøjvej og om 2-3 år begynder byggeriet af en stormoske på Bautavej øst for Grimhøjvej.