Gymnasieeleverne skal passe lektierne, afleveringerne og fritidsjobbet, men de skal også have tid til festerne, de sociale medier og overvejelser om fremtiden.
Det er en spændende tid, men stress truer også med at blande sig i gymnasieelevernes travle liv. Derfor har eleverne på Horsens Gymnasium fået en introduktion til Mindfulness-teknikker, der skal give dem mere overblik og overskud i hverdagen.
Mindfulness er en 2500 år gammel tradition, der har rødder i buddhismen. Ifølge buddhismen fører vores jagt på evig lykke og på at undgå smerte til frustration, lidelse, angst og depression.
Det centrale i mindfulness er evnen til nærvær og til at være fuldt opmærksom på det, der sker lige nu. Man oplever følelser og tanker, men man dømmer dem ikke. Man observerer blot og får på den måde et indblik i sine egne tankemønstre.
Både dansk og international forskning viser, at mindfulness har en dokumenteret effekt overfor symptomer på stress, angst og depression.
Kilde: Lone Fjorback, overlæge og ph.d. i mindfulness, og Jacob Piet, psykolog og ph.d. i mindfulness.
Læs også: Mindfulness er recepten på ro og mindre stress
- Mindfulness er ikke så langhåret, men en ganske simpel teknik, som kan hjælpe til med at være til stede her i nuet, fortæller lektor Lars Moeslund, som står bag temadagen på Horsens Gymnasium og selv har praktiseret Mindfulness i flere år.
Meditation giver evne til at fokusere
Eleverne blev introduceret til en række meditationsteknikker, som de kan bruge i hverdagen. Med noget øvelse vil det blandt andet gøre dem bedre til at fokusere på nuet, fortæller lektor Lars Moeslund.
- Ligesom med sport og instrumenter, så kræver meditation øvelse, øvelse og øvelse. Når man mediterer, så ændres hjernen og gør dig i stand til at blive mere fokuseret og dæmpe dine angstsymptomer, siger Lars Moeslund.
Læs også: Mindfulness kurerer ikke stress
Han havde forventet mere skepsis fra eleverne, som har taget godt imod teknikkerne.
Gymnasielev: Spændende at prøve
Daniel Jensen er elev i 3.g på Horsens gymnasium og blev allerede introduceret til teknikkerne på en temadag kort før forårets eksamener. Han benytter teknikkerne i sin hverdag.
- Nu sidder jeg ikke og mediterer i 10 minutter til et kvarter om dagen, som man muligvis skal gøre for at følge det helt præcist, men jeg har brugt nogle af teknikkerne til at få et overblik og leve i nuet i stedet for at fokusere på en masse afleveringer i fremtiden, fortæller Daniel Jensen.
Der er måske mere Mindfulness på vej til eleverne på Horsens Gymnasium, som i øjeblikket arbejder på at indgå i et forskningsprojekt under Dansk Center For Mindfulness ved Aarhus Universitet, som skal hjælpe gymnasielever med at forebygge stress.