Gymnasieelevers hærværk i Prag har kostet kæmpe-erstatning

Slagsmål, væltede biler og hærværk på drukture til Prag har givet økonomiske tømmermænd. Tre unge har nu en gæld på over 200.000 kr.

Gymnasieelevers druk i Prag har givet nogle af dem økonomiske tømmermænd. (© AP Graphics)

Slagsmål på værtshuse, væltede biler og hotelinventar, som blev splittet ad. De senere år har op mod 10.000 danske gymnasieelever holdt vinterferie i Prag, og i 2013 førte deres drukture til omfattende hærværk i byen.

Det gav alvorlige tømmermænd, der ikke alle kunne dulmes med cola og panodiler. De var nemlig af økonomisk karakter.

 - Nogle af drengene har teet sig åndssvagt i deres brandert, fortæller advokat Simon Eilrich fra Aarhus.

De unge troede, de kunne lukke øjnene

- De har i værste tilfælde væltet en ny bil om på taget, så den blev næste totalskadet. Ellers var det hærværk, det drejede sig om, siger han.

Simon Eilrich har været involveret i erstatningssager for syv unge aarhusianere, for hærværket fik et efterspil, selvom de unge forsøgte at lukke øjnene for konsekvenserne og de breve om erstatning, som dukkede op på tjekkisk og engelsk.

- Jeg tror, at nogle af dem tænkte, at det her foregår i Prag. Jeg har fortrudt det, og jeg holder mig væk fra Prag, så sker der nok ikke noget, siger advokaten.

Dommene fra Tjekkiet endte i en dansk fogedret

Det er den største fejltagelse, man kan begå. Tjekkiet er et fuldgyldigt EU-land, og de domme, der afsiges i Tjekkiet, sendes direkte til Danmark og bliver inddraget i en dansk fogedret.

I  dag næsten to år efter hærværket er sagerne afsluttet, men konsekvenserne er alvorlige, kan Simon Eilrich fortælle:

- Vi har nogle drenge, der lige har afsluttet gymnasiet, og en tre stykker af dem har en gæld på godt over 200.000 kroner.

Facebook
Twitter