Hærværk mod jødiske gravsten: Dansk topnazist får et års fængsel

Det er nu erkendt, at det var jødehad, siger formand for Det Jødiske Samfund.

Der var tale om racistisk motiveret hærværk, da to mænd væltede og overmalede jødiske gravsten på Østre Kirkegård i Randers i november. Det afgjorde Retten i Randers i dag. (© DR Nyheder)

En 39-årig mand fra Hobro og en 28-årig mand fra Randers er kendt skyldige i racistisk hærværk mod blandt andet jødiske grave på en kirkegård i Randers sidste år.

Det afgjorde en enig domsmandsret i Randers fredag eftermiddag.

Den 39-årige Jacob Vullum Andersen, der har en ledende rolle i den nynazistiske gruppe Den Nordiske Modstandsbevægelse, blev idømt et års fængsel. Han har bedt om betænkningstid til at overveje, om dommen skal ankes.

Retten har endnu ikke udmålt straffen til den 28-årige, der nu skal gennemgå en mentalundersøgelse.

Dømt for racistisk og systematisk hærværk

De to mænd er dømt efter straffelovens paragraf 291 om at "ødelægge, beskadige eller bortskaffe ting, der tilhører andre", men også racismeparagraffen, som handler om omfattende eller systematisk hærværk med baggrund i andres etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering.

Netop brugen af racismeparagraffen i sagen er vigtig, lyder det fra Henri Goldstein, der er formand for Det Jødiske Samfund.

- Racismeparagraffen blev indført lige før Anden Verdenskrig for at beskytte det jødiske mindretal mod nazisterne i Danmark, og nu er den blevet brugt mod det, jeg kalder nynazistisk aktivitet.

- Jeg har det sådan, at der er tale om antisemitisme i allerhøjeste grad, og racismeparagraffen er indført for at straffe det. Så det er vigtigt for os, at det nu er erkendt, at det, de har gjort, er jødehad. Det er de blevet dømt for, og det er jeg meget tilfreds med, siger Henri Goldstein.

Tiltalen lød på en række tilfælde af forhånende ytringer om jøder samt hærværk rettet mod jøder, homoseksuelle og venstreorienterede.

Det mest opsigtsvækkende hærværk skete den 9. november 2019 på den jødiske del af en kirkegård i Randers.

Her blev 84 gravsten skændet med militærgrøn maling - flere af dem blev væltet. Gerningsmændene havde også sat et klistermærke med en davidsstjerne og teksten "Jude" på en af gravstenene. Det er det symbol, som nazisterne tvang jøderne til at bære under Anden Verdenskrig.

Ifølge Henri Goldstein er danske jøder under stigende pres, og det er ikke stoppet ved hærværket i Randers.

Så sent som for tre uger siden, hvor jøderne fejrede helligdagen Yom Kippur, havde Nordfront hængt antisemitisk propaganda op i byer over hele landet.

- De skrev uhyggelige og antisemitiske ting. Det er meget uheldigt, for Yom Kippur betyder rigtig meget for den jødiske befolkning, siger Henri Goldstein, der roser myndighedernes indsats og deres beskyttelse af det jødiske mindretal i Danmark:

- Vi føler os godt beskyttede i de her år. Justitsministeriet, politiet og Forsvaret er super gode. Jeg har kun ros til overs for dem. Der gøres en mægtig fin indsats for at beskytte vores institutioner. Vi føler os trygge, og det er vi meget taknemmelige for, siger han.

Skete på årsdag for jødeforfølgelse

Hærværket mod de jødiske gravsten i Randers skete på årsdagen for Krystalnatten, hvor nazister angreb jøder over hele Tyskland og ødelagde tusindvis af forretninger og hundreder af synagoger.

Krystalnatten markerede en optrapning af den jødeforfølgelse i det nazistiske Tyskland, der endte med udryddelsen af seks millioner jøder.

De historiske kendsgerninger lagde anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen vægt på, da hun fremlagde sit strafkrav i retten i Randers tidligere i dag.

Hun argumenterede for, at der lå en underforstået trussel i hærværket på gravpladsen, fordi det indeholdt jødiske symboler, fandt sted på årsdagen og klart henviste til holocaust med jødestjernen på gravstenen.

Jødestjerner fundet i hjemmet

Blandt beviserne var fund fra ransagninger i de to tiltaltes hjem kort efter anholdelsen.

I Jacob Vullum Andersens hjem fandt politiet blandt andet et hagekors i træ og omkring 20 gule stjerner med teksten "Jude". Der blev desuden fundet maling i begge de tiltaltes lejligheder.

Der blev også fundet flere flyers fra organisationen Den Nordiske Modstandsbevægelse, også kendt som Nordfront. En organisation, der beskriver sig selv som "en revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation".

Politiet har derudover fået fat i belastende beskeder, som de mener blev sendt mellem de to tiltalte på dagen op til gerningsnatten.

Kommunikation var bevis

Det var netop de krypterede beskeder, som retten lagde vægt på i sin dom.

Korrespondancen på natten for hærværket, en overvågningsvideo ved sparekassen og fundene hos de tiltalte blev betragtet som afgørende beviser.

At de to gerningsmænd var tilknyttet Nordfront og havde udgivet en artikel om hærværket på gruppens hjemmeside, tillagde domsmandsretten også betydning.

Den nazistiske organisation har afdelinger i flere nordiske lande og blev forbudt i Finland, efter at en moddemonstrant blev dræbt af et medlem i 2016.

Leder af Nordre og Østre Kirkegård i Randers Thue De La Cour fortæller i videoen her om gravpladsens betydning for byen.

Forsvarere afviste maling som bevis

Den 39-åriges forsvarer, Lars Nørregaard Knudsen, havde ellers afvist, at der var tale om entydige tekniske beviser.

Der er ikke fundet belastende beskeder på hans klients telefon, og der kan ikke føres bevis for, at den maling og de mærkater, der blev fundet hos hans klient, er identiske med dem, der blev anvendt i forbindelse med hærværket, argumenterede forsvareren.

Den 28-åriges forsvarer, Rasmus Amandusson, argumenterede for, at teleoplysningerne i sagen ikke kunne bevise, at hans klient var i Randers. Han mente heller ikke, at der blev ført bevis for, at der har været mere end én person om hærværket.

Derfor var Rasmus Amandusson heller ikke tilfreds med, at hans klient blev kendt skyldig. Hans klient skal nu afvente en mentalundersøgelse. Derfor kan han først tage stilling til, om han vil anke, når straffen er fastlagt.

- Det er en straf i den høje ende efter min opfattelse i forhold til retspraksis, men der er heller ikke umiddelbart andre lignende tilfælde, siger Rasmus Amandusson.

Anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen havde talt for en straf på mindst halvandet års fængsel.

- Jeg er tilfreds med, at retten har fulgt anklagemyndighedens påstand og fundet de tiltalte skyldige i alle tiltalepunkter, siger hun.

Anklagemyndigheden vil gennemgå dommen, før de tager stilling til en eventuel anke.

De to mænd har siddet varetægtsfængslet i sagen fra 13. november 2019 til starten af marts i år, og de nægtede at udtale sig under retssagen i Randers.

Mere hærværk på Krystalnat

Tilsyneladende stod hærværket i Randers ikke alene. DR Nyheder registrerede politianmeldelser af hærværk rettet mod jøder i Vallensbæk, Silkeborg, Aarhus og Aalborg på årsdagen for krystalnatten.

Det jødiske samfund i Danmark kunne desuden fortælle om episoder i Göteborg og Stockholm.

Hærværket fik både statsminister Mette Frederiksen (S) og den israelske ambassadør til at besøge Randers for at lægge afstand til antisemitisme. Desuden mødtes hundredvis til en antinazistisk demonstration i Randers, da hærværket blev kendt.

Facebook
Twitter